Welkom op de Lichtervelde website

  
Naamgeving
terug naar vorige deze pagina afdrukken deze pagina downloaden als pdf deze pagina toevoegen aan favorieten

De naam Lichtervelde duikt voor het eerst op in 1127 in de beschrijving van de moord op Karel de Goede door de kroniekschrijver Galbertus van Brugge.

Over de betekenis van de gemeentenaam bestaan verschillende hypothesen.

Sommigen menen dat de naam komt van "Lifterfelde" van het Oud-Nederlands "lift" (=links); anderen menen dan weer dat het gaat om "Lichte Velden" (= licht van kleur).

Verscheurens Woordenboek houdt het op "Lichte Grond".

Zeker is dat de naam niets te maken heeft met lichtjes die te velde zouden te zien zijn.

In de 13de eeuw zouden Lichterveldse emigranten "Lichterfelde" nabij Berlijn gesticht hebben maar concrete bewijzen hiervoor zijn niet bekend.

Het noorden van de gemeente bestond oorspronkelijk uit heidegebied, "Het Vrijgeweed" waar in de Romeinse tijd al enige activiteit moet bestaan hebben, aangezien er Romeinse munten gevonden werden in de negentiende eeuw.

In dit gebied lieten de heren van Lichtervelde vijvers aanleggen met de namen zoals "Ronde Vijver", "Lange Vijver", "Hogelane", ... waar een aantal straatnamen nu nog naar verwijzen. Ook de Damplasstraat moet waarschijnlijk in deze context gesitueerd worden.

De hoofdactiviteit in dit onvruchtbare gebied was het steken van turf. De wijknaam "De Turfhauwe" herinnert ons nog aan deze bezigheid.

In de tweede helft van de negentiende eeuw verdwenen deze vijvers en werd het gebied bebost maar ook deze bossen zijn inmiddels al verdwenen.

Het zuiden van de gemeente was van oudsher bebost met de "Huwynbossen", in de volksmond beter bekend als "Colpaertse Bossen". Deze bossen verdwenen nagenoeg volledig vlak na de tweede wereldoorlog.

Zoeken
Kalender


In de kijker
4894 naar boven © 2006-2017