Welkom op de Lichtervelde website

  
Preventie
terug naar vorige deze pagina afdrukken deze pagina downloaden als pdf deze pagina toevoegen aan favorieten

Voorkomen is beter dan genezen! Daarom enkele practische tips!

Een verpakking: Is dit nu echt nodig?

Vele producten zijn vaak onnodig 3 tot 4 x verpakt en dan nog in wegwerpverpakkingen. Verkies daarom bulkverpakkingen boven individuele porties. Bovendien is het ook goed om uit te kijken naar producten in hervulbare verpakkingen. Deze bestaan reeds voor o.a. schoonheidsproducten, kruiden, medicijnen, schoonmaakmiddelen, ...

Boodschappenzakjes of boodschappentas?

Door met je eigen, degelijke boodschappentas te gaan winkelen, vermijd je tientallen plastieken zakjes per maand. Bovendien kun je in veel warenhuizen kartonnen dozen krijgen om je boodschappen in te verpakken. Deze kan later dienst doen om oud papier in te verzamelen.

KGA: klein gewicht, grote milieubelasting!

In veel producten die we in het huishouden gebruiken, zitten chemische, soms giftige stoffen. Daarom moeten we deze producten enkel gebruiken wanneer het echt nodig is

Wegwerpproducten: uit den boze!

Koop geen wegwerpartikelen als er duurzame alternatieven zijn, dit is praktisch voor alle wegwerpartikelen het geval. Denk maar aan: stoffen zakdoeken en servetten i.p.v. papieren, een pen waarvan u de vullingen kunt vervangen i.p.v. een wegwerppen, herlaadbare batterijen i.p.v. wegwerpbatterijen, een boterhammendoos i.p.v. aluminiumfolie of plastieken zakjes, een thermosfles i.p.v. blikjes of drankkartons,....

Let op de versheidsdatum!

Wanneer je eetwaren koopt, let dan goed op de versheidsdatum en de hoeveelheid. Anders loop je de kans om, nadien een gedeelte te moeten wegwerpen: milieubelastend én duur.

Tweedehands: goedkoop en goed!

In het kringloopcentrum kun je heel wat meubels, materialen, kledij, boeken,... voor een prikje kopen. Wat voor sommige mensen niet meer bruikbaar is, is daarom niet noodzakelijk “versleten”, en kan voor anderen nog prima dienst doen en...je bespaart weer op je budget en op grondstoffen.

Wees zuinig!

Zuinigheid is heel wat anders dan gierigheid. Enkele voorbeelden: neem steeds een juiste dosering van wasproducten, chemische producten,.... Schrijf op 2 zijden van het papier. Gooi uw kleren en schoenen niet dadelijk weg wanneer ze “uit de mode” zijn. 

Reclamedrukwerk: neen, dank je wel!

Veel papier belandt vaak ongevraagd in je brievenbus. Het is ongeadresseerd reclamedrukwerk dat huis-aan-huis bedeeld wordt. Vind je dit onnodige papierverspilling, dan kun je bij de milieudienst een sticker “geen ongeadresseerd reclamedrukwerk” bekomen. Indien je ook het geadresseerd reclamedrukwerk niet wenst, geef dan je naam op bij het Belgisch Direct Marketing Verbond, Eduard Lacombiélaan 17, 1040 Brussel, tel. 02/736 45 83. Je wordt dan opgenomen in het Robinsonbestand.

Spaarlampen gaan langer mee!

Spaarlampen gaan tot acht keer langer mee dan een gewone lamp. Daardoor bespaar je op energie en afval. Wanneer ze toch versleten zijn, horen ze bij het KGA thuis.


Zoeken
Kalender


In de kijker
4821 naar boven © 2006-2017