Welkom op de Lichtervelde website

  
Site Vancoillie - Huis Vancoillie
terug naar vorige deze pagina afdrukken deze pagina downloaden als pdf deze pagina toevoegen aan favorieten

Site Vancoillie

De industrieel-archeologische site Vancoillie werd in 1996 beschermd als monument omwille van haar unieke combinatie van olieslagerij, maalderij en houtzagerij.

Het bedrijf werd in 1844 opgericht door Pieter Devos, de overgrootvader van de laatste uitbaters Isabelle en Germain Vancoillie, die het bedrijf uitbaatten tot aan hun dood (Germain overleed op 06/10/1997, Isabelle op 27/03/1998).

Na hun overlijden kocht de gemeente de volledige site aan van de erfgenamen en werd nagedacht over de toekomstplannen.

In 2002 werden de aanpalende woonhuizen eveneens beschermd en in 2006 keurde de gemeenteraad het ontwerp voor de eerste fase van de restauratie goed.

De Heemkundige Kring Lichtervelde nam zijn intrek in de rechterwoning en verhuisde begin 2011, na restauratie van de beneden- en bovendieping, naar het linkerwoonhuis, waar iedere tweede zondag van de maand hun gelegeheidscafé wordt opengehouden.

atelier2kopie.jpgpano3.jpgpano3a.jpg
Pano33comp.jpgpanor.jpg

Huis Vancoillie

In 2009 werd van start gegaan met de restauratie van het linkerwoonhuis en de vernieuwing van de daken van het bedrijfsgedeelte.

De zolder werd omgevormd tot een gezellige vergaderruimte en de architecten zorgden eveneens voor een moderne uitbouw, met een link naar het industriële verleden, die heel mooi aansluit bij de woning.

Op 01/05/2011 werden woonhuis en uitbouw in aanwezigheid van minister Bourgeois officieel geopend onder de naam Huis Vancoillie.

Vanaf 01/01/2012 biedt de gemeente de mogelijkheid aan verenigingen (niet aan particulieren) om de aanbouw van het woonhuis te gebruiken voor allerhande socio-culturele activiteiten.

Het volledige reglement kunt u hier bekijken. 

Huis Vancoillie kan gereserveerd worden via het online reservatiepakket reservaties.lichtervelde.be

 


Zoeken
Kalender


In de kijker
5505 naar boven © 2006-2017