Welkom op de Lichtervelde website

  
Bezienswaardigheden
terug naar vorige deze pagina afdrukken deze pagina downloaden als pdf deze pagina toevoegen aan favorieten

Bezienswaardigheden

Sint-Jacobuskerk

Sint-Jacobuskerk met Romaanse doopvont In de Sint-Jacobuskerk bevindt zich een Romaanse doopvont uit de 11e of 12e eeuw, die nog steeds dienst doet bij doopselvieringen. Deze doopvont, vervaardigd uit Doornikse blauwsteen, is geklasseerd als beschermd monument en behoort samen met de doopvonten van Dendermonde, Zedelgem en Zillebeke tot de oudste vier doopvonten van België.

Cinema "De Keizer"

Deze cinema bestaat sinds 1924 en is de enige filmzaal in België die is overgebleven uit de pionierstijd. De zaal werd tot 2010 uitgebaat door Agnes Debaillie (overleden in 2012), die de cinema begin de jaren '70 van haar vader overnam. In de filmzaal, daterend uit de jaren '50, worden ieder weekend de nieuwste kaskrakers vertoond. Na het overlijden van uitbaatster Agnes Debaillie werd de filmzaal overgenomen door een groep van zeven investeerders. Het dagelijks beheer is in handen van Sofie Eeckeman. Momenteel loopt een dossier van de Vlaamse overheid om de cinema definitief te beschermen.


Accordeons Callewaert

Felix en Eugène Callewaert waren gekend als accordeonbouwers. De fabriek was gevestigd op de hoek van de Statiestraat en de Beverenstraat (en herbergt momenteel de kantoren van PWA en DOL). De Lichterveldse "trekzak" werd zo populair dat hij zelfs uitgevoerd werd naar Canada en de Verenigde Staten. De "Callewaert" is ongetwijfeld het bekendste product dat ooit te Lichtervelde werd geproduceerd. In het gemeentehuis zijn een aantal exemplaren te bezichtigen.

Huwynsbossen

De Huwynsbossen zijn een groene long in een relatief natuurarme regio. Dit 35 hectare groot domein, in eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos, is een relatief jong bos met een rijke waaier aan loofboomsoorten. Libellen, kikkers en padden hebben het naar hun zin in de aangeplante poelen. Ook vele zoogdieren smullen van al het lekkers dat de Huwynsbossen te bieden hebben. Voor de bezoeker is dit een heerlijke plek om even tot rust te komen. 

Gelegen op een 49 meter hoge heuvelkam biedt het jonge bos een fantastisch uitzicht over de Vlaamse zandstreek en het Houtland. Dit domeinbos is permanent open voor iedereen die op ontdekking in de natuur wil, wenst te joggen of te wandelen. Het bos is voorzien van een auto- en fietsparking, picknickplaats, halteplaats van de belbus, bewegwijzerd wandelpad, mountainbikeroute en ruiterpad. Voor de jongeren is er een eigen speelbos en vogelkijkers vinden hier een goede trektelpost.

Meer info vindt u hier.


Zoeken
Kalender


In de kijker
4368 naar boven © 2006-2017