10 jaar OC

Een stukje geschiedenis

De site Debaillie in de Statiestraat komt te koop te staan in 2008. De gemeente koopt de site aan om er in de toekomst een ontmoetingscentrum te bouwen. Eind 2012 worden de gebouwen gesloopt. Twee jaar later opent het OC. De Schouw, een herinneringspunt aan site Debaillie, blijft behouden. 

Ontmoetingcentrum De Schouw opent officieel de deuren op zaterdag 18 januari 2014. Het allereerste evenement, de avond zelf, is een optreden van Piv Huvluv met zijn show 'Speeltijd'. Tijdens de openingsweek is er elke dag wel iets te doen. 

De naam 'ontmoetingscentrum De Schouw' is niet zomaar gekozen. Het verwijst naar de schouw op de site die overeind is gebleven, een blik op het industriële verleden. Maar ook 'De Schouw' als in schouwburg, schouwspel en aanschouwen. 

Alle ruimtes op het eerste verdiep in de Schouw verwijzen naar muziek, optredens, show. Zo is er de ‘Artiest’, waar artiesten zich kunnen omkleden en verfrissen. Of de ‘Pupiter’, die vooral wordt gebruikt om muziek in te maken. De ruimte is hiervoor uitermate geschikt. Ook op het eerste verdiep is er de ‘Muze’, een kleinere vergaderruimte.

Shows om het jubileum te vieren

10 jaar OC, een tinnen jubileum, wordt in 2024 gevierd met enkele optredens:

Lichterveldse Feeste op zaterdag 13 juli, vanaf 17 uur (https://www.lichtervelde.be/lichterveldse-feeste

Seniorenfeest in samenwerking met de senioren adviesraad op woensdag 21 augustus. 

Astrid Stockman, klassiek pianiste en zangeres, komt langs op vrijdag 30 augustus. De avond start om 19.15 uur met een aperitiefje. Er is een voorprogramma van 20.00 tot 20.30 uur. Het optreden zelf start om 20.30 uur. De ticketverkoop hiervan start op 27 mei. In het voorprogramma treedt 'Alique' op. Alique is een muzikantenduo van vader en zoon. Het virtuoze accordeonspel van Seppe, de folkstem en gitaar van vader Rik zorgen voor een heerlijke cocktail van Franse sfeerliederen en meezingers. Reserveer hier je ticket

Op zaterdag 12 oktober vindt 'Concert X' plaats, een dubbelconcert van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia De Zwaan en Harmonie De Burgersgilde (in samenwerking met de trommelkorpsen en de jeugdensembles). 

In het onthaal staat een fotomuur, met foto's die genomen zijn door Lichterveldenaren, in kader van de fotowedstrijd Lichtervelde (cul)tuurt, georganiseerd door de cultuurraad. De winnaar hiervan is Durand Van Colen met de foto Rondom Turen. 24 Lichterveldenaren namen hieraan deel, goed voor meer dan 60 foto's. Ook dit jaar organiseert de cultuurraad een fotowedstrijd, in het thema 'De zomer van Lichtervelde'. 

Naar top