Corona: Maatregelen lokale overheid Lichtervelde (update 22 maart 2021)

Gepubliceerd op maandag 22 maart 2021 13.30 u.
Op deze pagina delen we het nieuws aangaande de maatregelen van de Lokale Overheid Lichtervelde. Deze pagina wordt regelmatig aangepast aan de huidige maatregelen.

Overzicht algemene maatregelen

Regelmatig veranderen de maatregelen opgelegd door de verschillende overheden. Op deze pagina vind je meer informatie over de federale maatregelen. Hieronder zetten we de lokale maatregelen op een rijtje. 

Mondmaskers

De gouverneur van West-Vlaanderen heeft een politiebesluit opgemaakt om de uniformiteit en duidelijkheid te verhogen over de mondmaskerplicht in onze provincie.
 • Verplichting mondneusmasker bij te hebben
 • Verplichting mondneusmasker te dragen op volgende plaatsen:
  • in alle voor het publiek toegankelijke gebouwen
  • op alle markten (brocante-, jaar-, rommelmarkten,...)
  • in de recyclageparken
  • in gebouwen voor erediensten en gebouwen voor niet-confessionele
   morele dienstverlening

Daarnaast geldt binnen de regio Midwest, waar onze gemeente ook deel van uitmaakt de verplichting om een mondmasker te dragen:

 • In de omgeving van elke instelling die onderwijs aanbiedt (kleuteronderwijs, lager-, middelbaar- en hoger onderwijs, volwassenen- en deeltijds kunstonderwijs). Met omgeving wordt bedoeld: een perimeter van 50 meter te rekenen vanaf de schoolpoort. Deze plicht geldt gedurende volgende specifieke uren: telkens een periode van een half uur voor en een half uur na de opening of sluiting van de school.
 • Op sportterreinen en speelpleinen, bijvoorbeeld als begeleider bij spelende kinderen of wanneer je even uitrust tijdens het sporten. Tijdens het sporten geldt deze maatregel niet.

Bovenstaande provinciale maatregelen moeten samen gelezen worden met de federale mondmaskerplicht.

Aanvullende maatregelen gouverneur: Afhalingen en leveringen van voedsel/drank

 • Leveringen aan huis mogen enkel gebeuren door professionele leveringsdiensten en door verenigingen en andere organisaties die occasionele leveringen aan huis doen. Dit zonder rechtsreeks in contact te komen met de ontvangers (contactloos leveren)
 • Raamverkoop is enkel toegelaten voor voedsel en niet-alcoholische dranken maar hiervoor heb je toestemming nodig van de gemeente. Je mag voedsel of drank niet ter plaatse nuttigen. 
 • Afhalingen van voedsel en drank zijn enkel toegelaten bij officiële afhaalpunten, horecazaken, voedingswinkels en traiteurs.
 • Alcoholische dranken mogen maar samen verkocht of geleverd worden tot 20.00 uur. 

Evenementen en vrije tijd

Alle evenementen zijn verboden.

Gemeentelijke Diensten

Het dragen van een mondmasker is verplicht in de publieke delen van de gemeentelijke gebouwen.

De dienst bevolking is open volgens de normale openingsuren. We vragen je om je handen te ontsmetten bij binnenkomst en voldoende afstand te houden.

De andere gemeentelijke diensten zijn voor open op afspraak. Je belt hiervoor naar het nummer de diensten en maak een afspraak.

Oe Ist-lijn (051 70 84 70)

Het Lokale dienstencentrum heeft een 'Oe Ist'-lijn van 8.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 16.30 en dit op het nummer 051 70 84 70.

Balie Sociaal Huis toegankelijk na afspraak

Het dragen van een mondmasker is verplicht in de publieke delen van de OCMW-gebouwen.

De balie van het Sociaal Huis is toegankelijk na afspraak. De sociale dienst werkt ook op afspraak. Documenten kunnen in de brievenbus aan de inkom.

Jeugd en speelpleinen

 • We bekijken om alles volgens de coronamaatregelen te laten verlopen. We moeten verdere details uitzoeken en geven zo snel mogelijk een update. 

Sportaccommodaties en activiteiten

 • We bekijken om alles volgens de coronamaatregelen te laten verlopen. We moeten verdere details uitzoeken en geven zo snel mogelijk een update. 

Containerpark

Een bezoek aan het containerpark gaat gepaard met een aantal voorwaarden en maatregelen. Mondmasker is verplicht.

Bibliotheek

De bibliotheek is open. De coronamaatregelen blijven van toepassing: 

 • het dragen van een mondmasker,
 • voldoende afstand houden,
 • handen ontsmetten (na het binnenbrengen van de boeken)
 • slechts één persoon per bezoek (uitzondering voor één kind onder de twaalf jaar). 

IBO De Duiventil

 • We bekijken om alles volgens de coronamaatregelen te laten verlopen. We moeten verdere details uitzoeken en geven zo snel mogelijk een update. 

Meer informatie over de voor- en naschoolse opvang in de Duiventil kan je hier vinden.

Het Beverbos

De school informeert alle ouders en leerlingen persoonlijk over de getroffen maatregelen. 

OC de Schouw, Speel-o-theek, JOC, Huis van Coillie

OC de Schouw, JOC, Huis van Coillie en de speelotheek blijven in principe gesloten. We ondersteunen wel verschillende organisaties in het organiseren van onderwijs én dagbesteding om alles coronaproof te laten verlopen. 

Webpagina

De algemene webpagina van de gemeente met alle informatie over het coronavirus en regelmatige updates van de maatregelen vind je hier.