De Lichterveldse accordeon

Op 5 mei 1890 verhuisde Felix Callewaert met zijn gezin vanuit Zwevezele naar Lichtervelde. Reeds een tiental jaar had Felix in Zwevezele een bedrijfje waar hij samen met zijn broers August en Charles accordeons vervaardigde.

Felix bleef zaakvoerder van het bedrijf tot aan zijn dood in 1918. De oorlog had het gezin veel leed bezorgd: in 1917 werd hun huis op de hoek van Beverenstraat en Statiestraat gebombardeerd. De echtgenote van Felix, Emma Boone, overleed aan de verwondingen die ze had opgelopen bij dit bombardement. Dochter Jeanette raakte ernstig verwond en had lange tijd verzorging nodig. In 1918 sneuvelde de oudste zoon, Achiel. Enkele dagen later overleed Felix.

De zoon van Felix, Eugène nam de fabriek van z'n vader over. Het huis dat gebombardeerd werd, werd terug opgebouwd en op 7 september 1920 trouwt Eugène mat Marie-Louisse Casselman. Het bedrijf kent een enorme bloei. Het gaat goed met het gezin en met de firma.

Eugène wordt op 16 juli 1939 aangesteld als burgemeester van Lichtervelde, de tweede wereldoorlog gooit echter roet in het eten. In 1942 wordt hij door 'zwarte broeken' weggebracht naar een concentratiekamp samen met 12 andere Lichterveldenaeren uit het verzet. Op 15 juni 1944 wordt burgemeester Eugène Callewaert onthoofd in Wolfenbüttel. De echtgenote zet de zaak nog enkele jaren verder maar sluit dan de deuren.

De Lichterveldse "trekzak" werd zo populair dat hij zelfs uitgevoerd werd naar Canada en de Verenigde Staten. De "Callewaert" is ongetwijfeld het bekendste product dat ooit te Lichtervelde werd geproduceerd.

Het gemeentebestuur bezit een collectie met accordeons gemaakt door de familie Callewaert. De collectie kan bezocht worden in het gemeentehuis tijdens de openingsuren.

De collectie werd in 2020 digitaal ontsloten en is raadpleegbaar op Erfgoed In Zicht via https://erfgoedinzicht.be zoek op 'accordeon', 'callewaert' of 'lichtervelde'.

De accordeonfabriek aan het Gildhofplein is nog intact. Momenteel huist de dienstenonderneming in het gebouw. Het gebouw is dus nog te bezichtigen.