Exitstrategie: Fase 2 – vanaf 18 mei 2020

Gepubliceerd op maandag 18 mei 2020 9 u.
Op 24 april 2020 heeft de Nationale Veiligheidsraad de richtlijnen gepresenteerd voor de exit-strategie uit de coronaviruscrisis in België. Op 13 mei 2020 bevestigde de Nationale Veiligheidsraad dat we vanaf 18 mei fase 2 van de exit-strategie ingaan.

Die strategie is gebaseerd op de aanbevelingen van de Groep van Experts belast met de Exit Strategie (GEES). Hieronder vindt u de richtlijnen voor de fase 2 van die strategie.

De exit-strategie verloopt geleidelijk. Ze bestaat uit vier fases verspreid in de tijd. De aangekondigde data voor elke fase zijn indicatief. De overgang van de ene naar de andere fase gebeurt enkel als de gezondheidssituatie dat toelaat. Is dat niet het geval, dan is het altijd mogelijk om de beslissing terug te draaien.

Zolang een maatregel niet is opgeheven, blijft hij van toepassing.

Het is belangrijk te benadrukken dat bepaalde regels van kracht blijven, ongeacht de afbouwfase waarin we ons bevinden: 

  • het beperken van contacten tussen mensen; 
  • het respecteren van een veilige afstand (1,5 meter); 
  • goede hygiënische reflexen, ook wel “barrièregebaren” genoemd; 
  • spontane afzondering (thuis blijven) als je ziek bent;
  • In het openbaar vervoer is een mondmasker of andere mondbedekking verplicht.

Winkels, handelszaken en markt

Contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten mogen terug hun activiteit uitoefenen onder strikte voorwaarden:

  • Mondmasker is verplicht;
  • Klant komt op afspraak;

Markten mogen ook weer van start gaan. Marktkramers moeten een mondmaskers dragen, voor de marktgangers wordt een mondmasker aangeraden. Er wordt een circulatieplan opgemaakt.

Dierenparken mogen opnieuw openen onder voorwaarden. Ook hier moet afstand gehouden kunnen worden. Tickets moeten online of telefonisch verkocht worden. Er moet een circulatieplan zijn. Restaurants en speeltuinen blijven dicht.

Cultuur

Musea worden onder voorwaarden heropend.

De bibliotheek in Lichtervelde blijft open via reservering tot 3 juni 2020. Eind mei schakelt de bibliotheek namelijk over op een nieuw bibliotheeksysteem.

Dagelijks leven

Trainen in openlucht kan opnieuw, mits aanwezigheid van een coach, maar de groepen mogen niet groter zijn dan twintig personen en moeten ook alle maatregelen treffen om de veiligheid van de sporters te garanderen.

Bij officiële ceremonies, zoals huwelijken en begrafenissen, mogen vanaf maandag 18 mei 2020 maximum dertig personen aanwezig zijn.

Alle grotere evenementen - cultureel, toeristisch, sportief - blijven verboden tot en met 30 juni.

Dankzij enkele versoepelende maatregelen is het opnieuw mogelijk om enkele zaken, onder strikte voorwaarden, terug te openen.
 
Vanaf 20 mei 2020 is het opnieuw mogelijk om te spelen op de buurtspeelpleintjes in Lichtervelde. Ook de skateramp is weer toegankelijk.
Studenten kunnen opnieuw komen studeren in JOC De Lichting. Om een studieplaatsje te verkrijgen in het JOC dient er vooraf ingeschreven te worden via https://www.lichtervelde.be/blok-in-t-joc
 
Al deze ruimten kunnen enkel opengesteld worden onder strikte voorwaarden. Neem voor bezoek aan één van deze plaatsen zeker de opgestelde voorwaarden door.

Op vlak van onderwijs

De heropstart van de lessen zal zeer geleidelijk gebeuren vanaf 18 mei. Sommige leerlingen kunnen vanaf 18 mei starten. Iedere school werkt een eigen regeling uit. De ouders worden door de scholen op de hoogte gebracht van de geldende maatregelen.

Volgende fase: vanaf 8 juni