startmoment Welzijnszorg: Samen solidair tegen armoede

Het is een grondrecht om te kunnen leven in menselijke waardigheid. Een recht dat geldt voor iedereen, zonder onderscheid. Om dat recht waar te maken, is er solidariteit nodig. De solidariteit die de overheid organiseert via belastingen en sociale zekerheid. Maar ook de solidariteit tussen mensen onderling. Om onze grote droom waar te maken, een samenleving zonder armoede, hebben we iedereen en alle vormen van solidariteit nodig. Met deze solidariteitscampagne willen we alles wat er al gebeurt erkennen, in de kijker zetten én versterken.

18u30 – 20u45: Solidariteitsfestival
Kom ontdekken wat solidariteit allemaal kan betekenen. Ons solidariteitsfestival biedt op een interactieve manier informatie en animatie. Je krijgt tips om zelf aan de slag te gaan en kan campagnematerialen inkijken en bestellen.

In een feestelijk decor maak je kennis met het solidaire aanbod van onze partners Welzijnsschakel, Chiro, Studio Globo, KWB, Okra, Beweging.net, Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen...
De campagneprojecten Fietsbieb en Integraal stellen hun werking voor.
Ga in gesprek met Peter Peene, Marijke Deconinck of Dominique Ballegeer over hoe zij solidair zijn.
Bekijk de campagnefilm of de kortfilm 'Take good care of my baby'.

Of neem deel aan één van de keuzesessies:
Van 19u15 tot 19u55:
Inspiratie door Mieke Corneillie (zaal 1)
Maak kennis met onze inspirerende materialen voor deze campagne. Mieke geeft je tips om lokaal aan de slag te gaan tijdens de Advent.

Noodhulp: solidariteit of falend beleid? door Bram Verbiest (zaal 2)
Ontdek de visie op noodhulp van Welzijnsschakels. Verschillende welzijnsschakels uiten hun solidariteit door het organiseren van noodhulpinitiatieven. Met praktische of materiële hulp proberen ze de tekorten die mensen in armoede ervaren aan te zuiveren. Hoewel dit vandaag broodnodig is, zorgt dit niet voor een structurele oplossing. Daarom startte Welzijnsschakels in 2016 met een lerend netwerk waar ze samen met hun groepen op zoek gaan naar manieren om met dit spanningsveld om te gaan.?

Van 20u tot 20u40:
Lager onderwijs door Louki Gevaert (zaal 1)
Louki stelt op een enthousiaste manier het nieuwe Robbyproject voor en geeft je tips om in jouw school de campagne levend te maken.

Het belang van (structurele) solidariteit door Annabel Cardoen (zaal 2)
Hoe ontstaat (structurele) solidariteit in een samenleving. Welk proces leggen we als samenleving af? We gebruiken het ontstaan van de sociale zekerheid als voorbeeld. Daarna vragen we ons af waarom structurele solidariteit zo belangrijk is. Met een aantal stellingen bespreken we hoe er in Vlaanderen en Brussel gekeken wordt naar de sociale zekerheid en de mensen die er gebruik van maken. Als afsluiter denken we samen na op welke manier we het draagvlak voor structurele solidariteit zouden kunnen vergroten.
Je kan je programma ter plekke samenstellen.

20u50 – 21u30: Slotspektakel
Hoe ervaren mensen solidariteit? Wat kunnen we doen om solidariteit te versterken? We motiveren je om samen met ons tegen armoede te strijden. Samen maken we het verschil!

Praktisch
Woensdag 2 oktober 2019 vanaf 18u30

Nieuwe locatie: OC De Schouw, Tweelindenstraat, 8810 Lichtervelde (op wandelafstand van het station)

Deelname is gratis.
Om wachtrijen te vermijden, graag vooraf hier inschrijven.

Materialen vooraf bekijken en bestellen kan via de webshop en laat het gratis thuis leveren.
Wil je een grote bestelling van campagnematerialen meenemen op het startmoment? Speel op zeker en geef je bestelling ten laatste 1 week voor het startmoment door. We zetten het klaar voor jou. Ter plaatste bestellen en meenemen kan zolang de voorraad strekt.

Meer info?
Neem contact op met je regionale dienst.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Organisatie

Welzijnsschakels - Welzijnszorg regio West-Vlaanderen

Filter op categorie