Afvalophaling en hevige wind

Gepubliceerd op donderdag 21 januari 2021 15.01 u.
Als het hevig waait of stormt, dan bestaat het risico dat loszittend afval rondwaait. Voor je 't weet vliegt je afval de hele straat rond en dat is voor niemand aangenaam. Niet voor jezelf, maar ook niet voor je buren, weggebruikers, de ophalers en het personeel van de gemeentelijke diensten

Hieronder vind je 5 tips om je afval correct aan te bieden. In 'gewone' tijden, maar zeker als er hevige wind is.

PMD

In de PMD-zak mogen alle plastic en metalen verpakkingen en drankkartons, maar dat zijn allemaal lichte materialen. Zorg er vooreerst voor dat de zak altijd goed dichtgeknoopt is. Zet de zak goed zichtbaar, maar maar (indien mogelijk) beschut voor de wind. Waait de hele zak toch de straat op? Haal de PMD-zak daar dan op een veilige manier weer weg en plaats hem opnieuw op de stoep.

Papier & karton

Ook papier & karton is licht. Als dit gewoon los wordt aangeboden, dan vliegt het vrij snel overal rond. Papier & karton kan en mag je wel stevig samenbinden met een touwtje, zodat er geen losse papieren weg kunnen. In een afgesloten kartonnen doos opbergen kan ook. veilige manier weer weg en plaats hem opnieuw op de stoep.s.

Recyclagepark

PMD & P+K zijn ook twee fracties die op het recyclagepark tot de groene groep behoren. Deze kan je dus altijd gratis naar je recyclagepark brengen. Opgelet: geen los PMD meebrengen, enkel PMD in officiële blauwe zakken wordt aanvaard.

Even wachten

Vaak is de felste wind beperkt tot een korte periode. In principe zet je je afval de avond voordien buiten, maar in zo'n geval zou je kunnen wachten en het afval 's ochtends vroeg buitenzetten. Houd er wel rekening mee dat ophaalrondes kunnen wijzigen en zorg dus dat het afval zeker buiten staat voor de ophalers passeren.

Even bijhouden

Héél veel wind en niet meteen tijd om naar het recyclagepark te gaan? Houd je afval dan nog even bij tot een volgende ophaling. PMD wordt om de twee weken aan huis opgehaald, P+K om de vier weken.

Zijn er toch een paar zaken op straat of op de stoep gewaaid? Raap het afval dan op en steek het weer in de afvalzak. Een kleine moeite, maar het zorgt wel voor een propere buurt en blije buren.