Afvalophaling tijdens Corona-crisis: volg de afspraken en toon respect

Gepubliceerd op vrijdag 20 maart 2020 14 u.
In deze tijden is het van cruciaal belang dat we kunnen rekenen op de blijvende inzet van de zorgsector, voeding en logistiek, maar ook de afvalophaling is cruciaal om het voor alle mensen leefbaar te houden.

Daarom roepen we op om respect te tonen voor de ophaaldiensten én om de afspraken correct op te volgen.

Houd afstand van de ophalers en geef ze op het laatste nippertje geen extra afval mee. Zet je zakken tijdig buiten. Zakdoekjes en ander hygiënisch papier hoort thuis in de restafvalzak, niet bij papier & karton. De restafvalzak sluit je uiteraard goed af.

Uiteraard blijven ook alle andere regels van kracht, nu meer dan ooit. Houd je dus aan de sorteerregels en steek zeker geen scherpe of andere gevaarlijke voorwerpen bij je restafval.

Zet ook geen andere afval buiten, bij de glasbollen of op andere plaatsen, ook niet nu de recyclageparken gesloten zijn. Dat is en blijft sluikstort en kan beboet worden. Houd dit bij tot wanneer de recyclageparken weer open gaan.

En wie inspiratie heeft of de kinderen in het werk steekt: hang ook gerust een tekening, een opbeurende boodschap of een bedanking voor de ophalers klaar. Hang ze aan je raam, bij de brievenbus of op de afvalzak. Onze ophalers verrichten proper én belangrijk werk, we kunnen maar laten zien dat we dat met z'n allen héél hard appreciëren.

Waarheen met je grasmaaisel: 5 tips

Het is een bizarre periode voor iedereen, we moeten allemaal anders gaan denken en ons gedrag hier en daar bijsturen. Nu de recyclageparken dicht zijn, lopen sommige mensen wat verloren met hun grasmaaisel. We geven hieronder enkele tips hoe je je grasmaaisel in de tuin kan gebruiken en/of stockeren.

  1. Minder grasmaaisel: maai jouw gras niet korter dan 4 cm en maai telkens hooguit 1/3 van de lengte af. Dit voorkomt mos en zorgt ervoor dat je gazon sterker wordt en dus beter bestand is tegen de droogte. Of volg het advies van Sam Gooris... en laat het gras maar groeien.
  2. Gebruik het maaisel als mulchlaag om onkruidgroei te voorkomen in de bloemperken, bloembakken en tussen jouw haag. Zorg voor een laag van 2 tot 3 cm dik en vul deze regelmatig aan. Mulch beschermt de bodem tegen slagregen, zonnestralen en uitdrogende wind. Bovendien wordt het bodemleven gestimuleerd en krijg je uiteindelijk een kruimelige, luchtige bodem. 
  3. Gras kan je heel eenvoudig thuiscomposteren met een vat of bak, mits je er voldoende luchtig structuurmateriaal aan toevoegt zoals houtsnippers, takjes, droge bladeren, gedroogd siergras... Via deze link kan je een vat of bak kopen, die wij dan aan huis leveren. 
  4. Je kan ook zelf een hoekje maken in jouw tuin met paletten, palen of takken, waarin je tijdelijk jouw gras stockeert. Zorg ook hier voor voldoende droog materiaal zoals houtsnippers, takjes, droge bladeren, siergras of zelfs onbedrukt karton. 
  5. Misschien ben je toe aan een nieuwe grasmachine. Een mulchmaaier is dan een goede oplossing: deze versnippert de gemaaide grassprietjes en blaast deze opnieuw tussen de grasmat. Het bodemleven verteert het maaisel ter plaatse waardoor de bodemstructuur verbetert, het gras gezonder wordt en beter tegen droogte kan. Meer info grasbeheer in deze folder.

Is dat alles niets voor jou, dan kan je ook je tuinafval aan huis laten ophalen. Met een rolcontainer van 180L of 240L komt MIROM Roeselare tuinafval aan huis ophalen. In die bak mag dan enkel grasmaaisel, kort snoeihout, onkruid, plantenresten en gedroogde bladeren. We komen de bak wekelijks of om de twee weken aan huis ophalen. Let op: doe je hiervoor jouw aanvraag, houd er dan rekening mee dat het een tweetal weken kan duren vooraleer je jouw bak ontvangt.

Tot slot nog een praktische tip: bewaar jouw gras zeker niet in plastic zakken of gesloten tonnen. Gras kan heel makkelijk samenklitten, waardoor er zo goed als geen zuurstofcirculatie meer is en dat leidt tot geurhinder.