Burgemeestersconvenant - wij zeggen neen tegen CO2

Op 27 april 2015 ondertekende onze gemeente het burgemeestersconvenant samen met Ingelmunster, Wingene, Meulebeke, Oostrozebeke, Ruiselede en Tielt onder de groepsnaam ‘Klimaatoverleg Midwest’.

In de gemeenteraad van 27 januari 2020 werd het klimaatplan 2030 goedgekeurd.

Ontdek hier het klimaatplan.

Inhoud

Wat is het Burgemeestersconvenant?

Het Burgemeestersconvenant is een Europees initiatief waarin lokale overheden vrijwillig toezeggen de CO2-uitstoot op hun grondgebied tegen 2020 te laten dalen met minstens 20% t.o.v. een gekozen referentiejaar. Van de deelnemende gemeenten wordt verwacht dat zij een nulmeting van de CO2-uitstoot voor het referentiejaar opmaken en een energieactieplan.

Meer info kan je hier vinden. 

Het Burgemeestersconvenant in onze regio

Een aantal gemeenten in onze regio engageerden zich om in groep dit convenant te ondertekenen. Dit betekent dat Ingelmunster, Tielt, Meulebeke, Oostrozebeke, Ruiselede, Tielt en Wingene onder de naam ‘Klimaatoverleg Midwest’ de CO2-reductiedoelstelling samen zullen trachten te behalen op het volledige grondgebied. 

Duurzaam energieactieplan

Om de CO2-reductiedoelstelling van 20% tegen 2020 te behalen, moeten de gemeenten acties uitwerken binnen de volgende verplichte thema’s: gebouwen, mobiliteit, openbare verlichting en lokale energieproductie (landbouw en industrie zijn hierin niet opgenomen). Als referentiejaar voor de nulmeting werd 2011 genomen. 

Om dit te realiseren werd een energieactieplan opgemaakt samen met de WVI. Zo werd er een gezamenlijk energieactieplan uitgewerkt voor de groep "Klimaatoverleg Midwest" waarbij er naast individuele acties er ook gezamenlijke groepsinitiatieven worden uitgewerkt. 

Het is bovendien een dynamisch plan, waardoor het mogelijk is om het later nog verder uit te breiden.

Welke duurzame acties onderneemt onze gemeente?

Energie

  • Bij het oprichten van nieuwe of bij de renovatie van bestaande gemeentelijke gebouwen (nieuwe jeugdontmoetingscentrum, vernieuwing sportcentrum en gemeentelijke basisschool…), wordt volop ingezet op energiebesparende maatregelen: superisolerende beglazing, warmtepompen, fotovoltaïsche zonnepanelen…
  • Ook bieden we bedrijven gratis begeleiding op maat aan bij het plaatsen van zonnepanelen via het BISEPSproject.

Al deze maatregelen zijn erop gericht om onze gemeentelijke ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden.

Mobiliteit

Onder het motto “Lichtervelde fietst” trekken we volop de kaart om het fietsen in onze gemeente te stimuleren en hierbij richten we ons op verschillende doelgroepen.

  • Verenigingen:  gratis ontlenen van mobiele fietsstallingen die plaats bieden aan 72 fietsen.
  • Inwoners:  gedurende twee weken gratis uittesten van een elektrische fiets  dankzij onze deelname aan de provinciale campagne van de Testkaravaan.
  • Scholen: Verkeersweek: duurzame woon-schoolverplaatsingen aanmoedigen via diverse acties:  schoolstraat, dode hoek infosessies, belgerinkelconcert, fluorun ...
  • Bedrijven : mogelijkheid om in te tekenen op een groepsaankoop fietsen; aantal bedrijven nemen gezamenlijke acties om het fietsen tijdens het woon-werkverkeer te stimuleren (met financiële steun van het Pendelfonds).
Naar top