Corona: FAQ van het Nationaal Crisiscentrum (update 30 april 2021)

Gepubliceerd op vrijdag 30 april 2021 8 u.
Er is nieuwe communicatie vanuit het Nationaal Crisiscentrum. In bijlage de FAQs dd. 22 april 2021 en dd. 29 april 2021.

Je vindt er onder andere meer antwoorden op vragen rond onderstaande thema's.

  • ALGEMEEN
  • ECONOMIE
  • GEZONDHEID
  • ONDERWIJS en KINDEROPVANG
  • OPENBAAR LEVEN
  • INTERNATIONAAL

Alle vragen en antwoorden vind je via onderstaand document.

Update 22 april 2021: Je vindt er ook visuals rond de coronatesten, quarantainemaatregelen en verplaatsingen naar het buitenland.

Update 27 april 2021: Je vindt er ook FAQ rond het organiseren van wielerwedstrijden en acties van verenigingen

Update 30 april 2021:

  • - Terrassen: “op overleg tussen gouverneurs en NCCN is gisteren formeel bevestigd dat in het MB dat op komst is, de volgende definitie van terras zal gebruikt worden: Een terras is een buiten de besloten ruimte van een horeca-inrichting gelegen deel van die inrichting waar de open lucht vrij kan circuleren en waar men zitgelegenheid biedt en waar dranken of spijzen voor directe consumptie zijn te nuttigen. Het terras moet minstens over één volledige zijde geopend zijn ongeacht de weersomstandigheden en dient een voldoende ventilatie te verzekeren. Bovendien mag de open zijde niet deels afgesloten worden, zoals bijvoorbeeld met een windscherm of zonnewering. Terrassen in een gesloten publieke ruimte (zoals een winkelcentrum) vallen niet onder de definitie van een open terras. Voor de rest is het wachten op het nieuwe terug aangepaste MB waarin de maatregelen van 8 mei zijn opgenomen. Dit zou er midden volgende week uiterlijk zijn.”

  • Activiteiten: “In het MB is er geen definitie van “Activiteit” opgenomen. De vragen over een bepaalde ‘activiteit’ kunnen heel specifiek en heel uiteenlopend zijn. We raden dan ook aan om bij elke vraag over een bepaalde ‘activiteit’ na te gaan welke opgelegde maatregelen er van toepassing zijn. Dit kan onder andere gaan over het naleven van het samenscholingsverbod, het naleven van de regels voor “activiteiten in georganiseerd verband (in het bijzonder door een club of vereniging)”, het naleven van bestaande protocollen (bv. omwille van ondernemingen en verenigingen die goederen of diensten aanbieden aan consumenten), … Ter info: Nu het nieuwe MB gepubliceerd werd, zou de nieuwe FAQ eerstdaags doorgestuurd worden.”