De Lichterveldse accordeon

De gebroeders Callewaert

In de jaren ’80 van de 19de eeuw zijn de broers Felix, August en Charles Callewaert in Lichtervelde eigenaars van een bedrijf waar ze samen accordeons vervaardigen. Felix is de zaakvoerder. Hij verhuist met zijn echtgenote Emma Boone, dochter Jeanette en zonen Achiel en Eugène van Zwevezele naar Lichtervelde op 5 mei 1890, naar een huis op de hoek van de Beverenstraat en de Statiestraat.

Eerste wereldoorlog

De eerste wereldoorlog brengt voor het gezin Callewaert veel leed. Hun woning wordt gebombardeerd in 1917 en Emma overlijdt aan de verwondingen die ze hierbij oploopt. Jeanette raakt ernstig verwond en er wacht haar een lange revalidatie. Achiel sneuvelt in 1918 en Felix sterft slechts enkele dagen later.

Accordeonfabriek

Eugène bouwt het gebombardeerde huis opnieuw op en neemt de fabriek over. Hij leert Marie-Louisse Casselman kennen en het koppel trouwt op 7 september 1920. De accordeonfabriek floreert. Eugène dingt mee naar het burgemeesterschap en op 16 juli 1939 wordt hij officieel burgemeester van Lichtervelde.

Helaas brengt de tweede wereldoorlog opnieuw ongeluk. De ‘zwarte broeken’ voeren Eugène naar een concentratiekamp, samen met twaalf andere Lichterveldenaren uit het verzet. Burgemeester Eugène Callewaert wordt onthoofd op 15 juni 1944, in Wolfenbüttel. Marie-Louisse beslist enkele jaren later om de deuren van de accordeonfabriek definitief te sluiten.

Lichterveldse trekzak

De Lichterveldse accordeon van Callewaert is ongetwijfeld het bekendste product uit Lichtervelde. De trekzak is zo populair dat hij zelfs werd uitgevoerd naar Canada en de Verenigde Staten.

Wie een mooie collectie accordeons wil bezichtigen, kan hiervoor terecht in het gemeentehuis tijdens de openingsuren. Het gebouw van de accordeonfabriek aan het Gildhofplein is nog intact en wordt gebruikt door de dienstenonderneming.

De collectie werd in 2020 digitaal ontsloten en is raadpleegbaar op Erfgoed In Zicht via https://erfgoedinzicht.be zoek op 'accordeon', 'callewaert' of 'lichtervelde'.

Naar top