E-inclusie: de digipunten

Tegenwoordig kan je alles online doen, van het boeken van een reis tot het raadplegen van je medische dossier en alles daar tussenin. Sommigen spelen hiermee, maar het is niet altijd allemaal even duidelijk, denk maar aan het installeren van een app op jouw smartphone, want: wat is een app eigenlijk?

Graag helpen wij je wegwijs in de wondere wereld van het internet, je smartphone en je pc. 

Wat zijn digibanken/digipunten?

Uit onderzoek bleek dat er veel nood is aan digitale ondersteuning. Tijdens de coronapandemie werden sommige mensen met de neus op de feiten gedrukt, gezien in die periode bijna alles digitaal moest gebeuren. De Vlaamse regering zet samen met de gemeenten dit project op poten om digitale uitsluiting te vermijden.

  1. Gelijke toegang tot digitale technologie.
  2. Digitale vaardigheden van onze inwoners versterken dankzij gratis workshops, een digihelper die elke vrijdag gratis beschikbaar is, ...
  3. Via begeleiding wordt gezorgd voor een verbeterde toegang tot belangrijke digitale diensten.

Wat is een digihelper?

Een digihelper helpt je met al jouw vragen over de computer, tablet of smartphone, zoals:

  • iets opzoeken op het internet;
  • het installeren van een app op je smartphone;
  • het toevoegen van een bijlage toevoegen aan een e-mail.
  • het leren scannen van een QR-code;
  • het installeren van Itsme;
  • ...

Elke vrijdagmiddag zit er een digihelper in het Lokaal Dienstencentrum De Ploeg. Een afspraak maken is verplicht en volledig gratis. Bel gerust naar het LDC De ploeg voor meer info. 

Tweewekelijks op zaterdagochtend zit er een digihelper in onze bibliotheek. Ga gerust eens langs, dit is volledig gratis. Of bel de bib voor meer info: 051 72 46 76.

Voor wie zijn digipunten?

Voor iedereen die graag ondersteuning wil om de digitale wereld te ontdekken. Uit onderzoek bleek dat ongeveer 40% van de West-Vlamingen aantoont 'geen of lage digitale vaardigheden' te hebben. 

Computerruimtes in de buurt

Bibliotheek

Heb je zelf geen toegang tot een computer of laptop? In onze bibliotheek staan er enkele computers ter beschikking. Ga dus zeker eens langs en vraag ernaar bij een medewerker.

LDC De Ploeg

In LDC De Ploeg kan je terecht op vrijdagmiddag bij onze digihelper. Dat is een vrijwilliger die helpt met al je vragen over de computer, tablet en/of smartphone. 

Deze vrijwilliger werkt op afspraak. Deze afspraak is volledig gratis. Aarzel niet om het LDC De Ploeg te contacteren voor meer info

Opleidingen en cursussen

Info via LDC De Ploeg: 051/70 84 70

Digihelpers gezocht!

Al deze initiatieven zouden nergens staan zonder onze vrijwilligers. We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die mensen willen helpen met hun vragen over de computer, tablet of smartphone.

Je hoeft zeker geen computerspecialist te zijn. Basiskennis, geduld en inlevingsvermogen zijn jouw belangrijkste troeven! Uiteraard doe je dit niet alleen, wij ondersteunen je in deze rol. 

Je bent sociaal ge├źngageerd en helpt anderen graag verder met hun digitale vragen. Als digihelper ondersteun je op een vast moment in het digipunt (Bib/LDC).

Je bent handig met de computer, hebt interesse in het digitale, maar een IT-achtergrond is zeker niet vereist. Sociale vaardigheden komen op de eerste plaats.

Wij bieden jou een betekenisvolle vrijwilligersfunctie met veel menselijk contact, vormingen en leermomenten met gelijkgestemde vrijwilligers, verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen, de kans om deel te nemen aan een nieuw project en een bijdrage te leveren aan digitale inclusie in jouw gemeente.

Interesse? Neem contact op met het LDC De Ploeg!

Naar top