eerste laadpaal voor elektrische voertuigen in Lichtervelde

Gepubliceerd op maandag 12 februari 2018 17.08 u.
Sinds kort heeft Lichtervelde er een nieuwe, duurzame trekpleister bij: de eerste publieke laadpaal voor elektrische voertuigen in onze gemeente is een feit.

 De laadpaal

Deze laadpaal staat op de parking van de Pastorijstraat. Personen met een elektrische wagen kunnen voortaan hun wagen opladen dankzij deze paal. Er kunnen twee voertuigen op hetzelfde moment opladen. Opladen kan via een laadpas of via de smoovapp en is tegen betaling (€0,325/kWh, excl. eventuele toeslag van de laaddienstverlener). 

Binnenkort wordt er nog officiële bebording bij de paal geplaatst, maar de paal is al operationeel voor wie niet kan wachten.

 

Een duurzamer mobiliteitsbeleid in onze gemeente

Tankstations waar je fossiele brandstoffen kan tanken, vind je overal; laadpalen waar je je elektrische wagen even kan opladen zijn momenteel nog een uitzondering in ons straatbeeld. Dit beeld willen we veranderen. Hiermee streven we ernaar om “het kip of het ei” verhaal te doorbreken: te weinig publieke plaatsen om je wagen op te laden mag geen reden meer zijn om de aankoop van een elektrische wagen uit te stellen. 

Met deze laadpaal willen we als gemeentebestuur ons steentje bijdragen aan een duurzamer mobiliteitsbeleid en mensen stimuleren om zich duurzamer te verplaatsen. Dit kadert dan ook in ons engagement van het Burgemeesterconvenant waarbij we ernaar streven om de CO2-uitstoot in onze gemeente drastisch te reduceren.

Deze laadpaal werd geplaatst in het kader van het Clean Power for Transport Plan van de Vlaamse Overheid. Hiermee volgt ze een Europese richtlijn waarbij lidstaten verplicht worden om meer in te zetten op duurzamere, alternatieve brandstoffen. De netbeheerder Eandis en Infrax zijn bevoegd voor de uitrol van deze laadpalen over gans Vlaanderen. Zo worden er op termijn nog bijkomende palen gepland in onze gemeente.