Exitstrategie: Fase 1B – vanaf 11 mei 2020

Gepubliceerd op maandag 11 mei 2020 10 u.
Op 24 april 2020 heeft de Nationale Veiligheidsraad de richtlijnen gepresenteerd voor de exit-strategie uit de coronaviruscrisis in België. Op woensdag 6 mei 2020 bevestigde de Nationale Veiligheidsraad dat we Fase 1B ingaan.

De strategie is gebaseerd op de aanbevelingen van de Groep van Experts belast met de Exit Strategie (GEES). Hieronder vind je de richtlijnen voor de fase 1B van die strategie.

De exit-strategie verloopt geleidelijk. Ze bestaat uit verschillende fases verspreid in de tijd. De aangekondigde data voor elke fase zijn indicatief. De overgang van de ene naar de andere fase gebeurt enkel als de gezondheidssituatie dat toelaat. Is dat niet het geval, dan is het altijd mogelijk om de beslissing terug te draaien. Op woensdag 6 mei 2020 bevestigde de Nationale Veiligheidsraad dat we in fase 1B kunnen vanaf 11 mei 2020.

Ter verduidelijking: zolang een maatregel niet is opgeheven, blijft hij van toepassing.

Het is belangrijk te benadrukken dat bepaalde regels van kracht blijven, ongeacht de afbouwfase waarin we ons bevinden: 

  • het beperken van contacten tussen mensen; 
  • het respecteren van een veilige afstand (1,5 meter); 
  • goede hygiënische reflexen, ook wel “barrièregebaren” genoemd; 
  • spontane afzondering (thuis blijven) als je ziek bent;
  • In het openbaar wordt aangeraden om een mondmasker of andere mondbedekking te dragen. Ook in de winkels.

Winkels en handelszaken

Alle winkels die nog gesloten zijn, mogen tegelijk weer open, ongeacht grootte of sector. Zie zeker de gids in bijlage.

De regels rond social distancing moeten kunnen worden gegarandeerd. Er gelden in de organisatie van het werk en de ontvangst van de klanten strikte voorwaarden. Drukte moet vermeden worden, daardoor is het ook wenselijk om de toegang tot de winkel te beperken. Er wordt 1 klant per 10 m2 gedurende 30 minuten toegelaten. Er zijn uitzonderingen voor zeer kleine winkels. Gelieve als klant hiervoor respect te hebben en geduld op te brengen.

Opgelet: contactberoepen uitoefenen - zoals bijvoorbeeld de kapper of schoonheidssalons - is in deze fase nog niet toegestaan.

Sociale contacten

Elk gezin mag vanaf 10 mei tot maximum 4 bezoekers ontvangen. Die bezoekers moeten telkens dezelfde zijn en mogen alleen bij dat ene gezin komen. Bij voorkeur spreekt iedereen af in de tuin of op het terras.

Sportcompetities

Sportcompetities worden zeker niet hervat voor 31 juli 2020.

Wat volgt er nog in de volgende fase?

De volgende fase van de exitstrategie is gepland voor 18 mei. Dan gaat onder meer het onderwijs geleidelijk weer van start.

"We bekijken samen met de experten wat er mogelijk is bij onder meer de markten, musea, bibliotheken, dierentuinen. We onderzoeken ook of kappers en schoonheidscentra weer kunnen openen en of er meer mensen worden toegelaten bij huwelijksfeesten en begrafenissen", aldus premier Wimès op de persconferentie.