Fietszones en fietssuggestiestrook: vanaf 1 september 2020

Gepubliceerd op vrijdag 21 augustus 2020 9 u.
Heb je onze posters al opgemerkt? Vanaf 1 september 2020 verandert er heel wat in onze gemeente met betrekking tot het fietsbeleid. Maandag krijgt iedereen een infobrief bedeeld. Later volgt een uitgebreide publicatie over het fietsbeleid.

Fietszones aan station, centrum en scholen

In Lichtervelde is de tunnel aan het station sinds september 2019 een fietsstraat. Deze fietsstraat wordt vanaf 1 september 2020 uitgebouwd als fietszone. In de fietszone aan het station wordt in de Surmontstraat en de Statieplaats éénrichtingsverkeer ingevoerd. Zie hiervoor de rode pijlen op het kaartje.

Naast de fietszone in de stationsomgeving komen er vanaf 1 september 2020 nog twee andere fietszones: in de omgeving van het centrum en de scholen in Lichtervelde. Onderstaand kaartje toont de verschillende zones in het groen. Bij het inrijden van een fietszone zie je het bord F111 en zal er ook een thermoplastische figuur op de grond voorzien worden zodat het voor iedereen duidelijk is dat je een fietszone binnenrijdt.

Fietssuggestiestrook Stegelstraat

De nieuwe fietssuggestiestrook in de Stegelstraat - die de positie aanduidt van de fietser op de rijbaan - zorgt vanaf 1 september voor de aanéénsluiting van het fietspad in de Stegelstraat met de fietszone in de stationsomgeving.

Volgend jaar worden de fietssuggestiestroken in de Statiestraat en de Astridlaan heraangelegd.

Op termijn zullen er nog nieuwe fietssuggestiestroken voorzien worden in de Zwevezelestraat (aansluiting tot aan de Koolskampstraat ter hoogte van de Astridlaan) en in de Weststraat (aansluiting fietssnelweg F32 en de fietszone aan het station).

Fietssuggestiestroken hebben een andere kleur of de wegbedekking maar zijn geen fietspaden. Ze zijn belangrijk om de automobilisten er attent maken op de mogelijke aanwezigheid van fietsers.

Toekomst?

In het najaar wordt een infobrochure verdeelt omtrent ons fietsbeleid. Daarin worden onder andere de fietsdoorsteken, ontwikkelingen in de Kortemarkstraat, de fietssnelweg en dergelijke behandeld.