Geboortebos

Gepubliceerd op dinsdag 19 september 2023 10.01 u.
De draad wordt terug opgepikt.

Opnieuw een geboortebos in Lichtervelde

De geschiedenis van een traditie

Het was een stevige traditie in Lichtervelde: elk kind dat in de gemeente werd geboren, kreeg een boom in een geboortedreef of –bos. Het begon al in 1995. Lichtervelde was één van de pioniers in het aanplanten van geboortedreven. Alle kindjes die het levenslicht zagen in 1994 werden, samen met hun ouders, broers en zusjes, uitgenodigd om een boom te planten in de eerste geboortedreef op ‘t Veld. Elke boom kreeg een bordje met de naam en geboortedatum van het kindje wiens ouders de boom daar plantte.

Verschillende dreven en bossen op verschillende locaties

Ieder jaar herhaalde zich deze activiteit op de laatste zaterdag van november. Zo werden er 8 geboortedreven aangelegd op het Veld, waarna de gemeente uitkeek naar een andere locatie. Die werd gevonden nabij de Huwynsbossen. Vanaf 2004 kregen de Huwynsbossen uitbreiding met een heus geboortebos dat jaar na jaar groter werd. Deze aanplanting gebeurde in samenwerking met Agentschap Natuur en Bos. De individuele naambordjes op de bomen maakten plaats voor een groot bord waar alle namen op een rijtje kwamen te staan. In 2010 werd opnieuw een geboortedreef aangelegd in de Bellestraat. Daarna volgden de Gentweg, de Moerplasstraat en de Fonteinestraat.

Het concept

En nu, bijna tien jaar later, pikken we die traditie terug op. Het recept van dergelijke aanplanting is vrij eenvoudig. Elk gezin waarin een kindje werd geboren van 2014 tot 2022 en een domicilie kreeg in Lichtervelde, wordt uitgenodigd. Er wordt gevraagd om gepaste kledij, stevige laarzen en een spade mee te brengen. Het is immers effectief de bedoeling dat er gewerkt wordt!

De aanplanting is voorzien op de dag van de natuur zaterdag 25 november ‘23. Er waren maar liefst 794 geboortes tussen 2014 en 2022, dus het zal een drukke dag worden. De ouders worden hierop persoonlijk uitgenodigd. 

Het agentschap Natuur en Bos kocht begin dit jaar 33 hectare grond met de bedoeling om de Huwynsbossen te kunnen uitbreiden en een verbinding te maken met het Colpaertsbosje. Begin september ‘23 werd er een vergunning verleend dat deze uitbreiding gefaseerd kunnen realiseren.

In deze uitbreiding is er ruimte voorzien voor bebossingsacties zoals dit nieuwe geboortebos. Ouders kunnen dus mee helpen aan dit mooie project en zo hun steentje bijdragen met een geboorteboom. Het geboortebos van 2014-2022 wordt aangeplant in de Steenovenstraat, naast Hoeve Verduyn.