Informatiepanelen Erfgoed Lichtervelde

Historische infopanelen

Sedert 2013 staan een aantal historische informatiepanelen in het centrum van de gemeente opgesteld.  Ze geven een korte beschrijving weer van de plaats waar ze staan met een aantal oude foto's. Je vindt deze panelen aan de kerk, op het Gildhofplein, aan het Woon- en Zorgcentrum en aan het station. Ze zijn meegefinancierd door Erfgoedcel TERF.  

Er zijn een aantal thematische panelen over de Eerste Wereldoorlog. Deze vind je terug aan de kerk, op het Gildhofplein en aan het station. Op de wijk de Heihoek, nabij het Colonhof staat een paneel ter nagedachtenis van de Australische piloot Cowan die er in oktober 1918 neerstortte. Op de hoek van de Stegelstraat en de Twee Lindenstraat staat een paneel ter nagedachtenis van de Franse piloot Robert Ravarin die er crashte in september 1917.  

Nabij de carpoolparking aan de E403 staat een paneel ter nagedachtenis van de crash van een Britse Lancaster op 28 mei 1944.   

Daarnaast vind je nog informatiepanelen op de binnenkoer van het gemeentehuis (bij de restanten van de verdwenen Marktpomp uit de 18de eeuw), bij de serviceflats 'D'oude Brouwerij' op de Markt 12, bij de flats 'Hof ter Fontaine' in de Ketelbuiserstraat 5, op de site  Vancoillie in de Statiestraat en in Ouderwijk. 

Gedenkplaten 

In de gemeente bevinden zich verschillende gedenkplaten ter nagedachtenis aan bekende Lichterveldenaren.  In de rubriek 'bekende figuren' vind je een beschrijving terug.  
Aan cinema De Keizer, Neerstraat 13, zie je een gedenkplaat ter nagedachtenis van beeldhouwer Albert Termote. In de Statiestraat 110 is er een gedenkplaat voor de uitvinder Karel van de Poele. Aan de gevel van de Statiestraat 147 wordt wielrenner Henri Vanlerberghe herdacht. Aan het huis in de Hazelstraat 103 hangt een gedenkplaat ter nagedachtenis van Edmond Denys die daar overleed kort na de Eerste Wereldoorlog. 

Monumenten

Vlak voor de kerk vind je het vredesmonument dat in 2015 ingehuldigd werd. Het is van de hand van plaatselijk kunstenaar Ron Deblaere. De resten van het vorige monument zijn te zien in de achterkant van de kerk. 

Op het Gildhofplein staat een buste ter nagedachtenis van de woord- en toonkunstenaar Jules Missinne.  

Aan de carpoolparking aan De Voerman staat een monument ter nagedachtenis van een crash van een Brits RAF-Lancaster op 28 mei 1944. Dit monument werd ingehuldigd op 28 mei 2017 in de aanwezigheid van de Britse Ambassadeur.  

Beschermde monumenten

De Romaanse doopvont in de Sint-Jacobskerk dateert uit de elfde eeuw en is één van de oudste van het land. 

Cinema De keizer, Neerstraat 13,  is één van de laatst overgebleven dorpscinema's van het land en wordt uitgebaat door een vzw. Ieder weekend zijn er filmvertoningen en tijdens de week kan je de zaal huren voor evenementen.  

De site Vancoillie in de Statiestraat 177-181, is een industrieel-archeologische site waar een uniek combinatie van een zagerij, olieslagerij en maalderij te zien is. In één van de woonhuizen is de Heemkundige Kring gehuisvest. In het andere gedeelte is een woonproject van Huize Tordale geïntegreerd in het geheel. Een viertal panelen vertellen het verhaal van de site.  

Het stationsgebouw uit 1913 is sedert kort een beschermd gebouw omdat het typisch is voor de stations van vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Bemerk de tegels die onder het dak aangebracht zijn en verwijzen naar de bloeiende paardenmarkt van vlak voor WOI.  

 

Naar top