JOC De Lichting

In JOC De Lichting kunnen jongeren en jeugdverenigingen terecht voor tal van activiteiten en engagementen. Ze hebben de mogelijkheid om een van de beschikbare ruimten te reserveren aan zeer lage tarieven om een evenement, repetitie, vergadering, workshop ... te organiseren voor andere kinderen, jongeren en het verder ondersteunen van lokaal jeugdwerk.

Het JOC bevat een

  • volledig uitgeruste barruimte
  • polyvalente zaal met backstage
  • goed geïsoleerde repetitieruimte
  • comfortabele vergaderzaal

en de bureaus van de jeugdconsulent en coördinator van Huis van het Kind.

Inhoud

Voor jongeren is het van onschatbare waarde dat ze de kans krijgen om andere jongeren te leren kennen en dat ze hun vaardigheden en interesses kunnen uitbreiden in een ruimte waar ze zich thuis mogen voelen. Het zorgt voor een versterking van de sociale cohesie en draagt bij tot het gemeenschapsgevoel. 

'Lichtervelde is een gemeente waar mensen elkaar ontmoeten'

Procedure

Het reserveren van een ruimte is mogelijk via de reservatiesite van de gemeente Lichtervelde. Deze reservatie zal door de jeugddienst worden goedgekeurd als deze niet in conflict treedt met de voorwaarden en planning van het JOC. Is het je eerste keer? Dan overleggen we eens samen in de ruimte om je verder te helpen. Je hoeft er niet alleen voor te staan.

Regelgeving

Het huishoudelijk reglement is terug te vinden onderaan deze pagina. Bij het reserveren van een van de ruimtes in JOC De Lichting raden we aan om dit document zeker eens door te nemen om misverstanden te vermijden.

Voor wie

Een jeugdontmoetingscentrum is er voor alle jongeren. Ze komen er samen, leren elkaar beter kennen en vormen na verloop van tijd vaak een hechte vriendengroep. Iedereen krijgt er de kans om zichzelf te ontplooien. Vallen en weer opstaan hoort erbij, maar ze staan er niet alleen voor en kunnen telkens weer herbeginnen.

In het JOC kunnen volgende activiteiten plaatsvinden indien de reservatiereden jeugd gerelateerd is:

  • activiteiten ingericht door gemeentelijke diensten, of in samenwerking met,
  • sociale, culturele en didactische activiteiten van Lichterveldse verenigingen,
  • sociale, culturele en didactische activiteiten met een publiek karakter ingericht door niet-georganiseerde jeugd in samenspraak met de jeugddienst,
  • activiteiten van één of meer artiesten/organisators (muziek, woord, dans en toneel), waarvan minimaal 1 artiest in Lichtervelde woont.

Privéfeesten worden uitgesloten van het verhuur.

Realisatie

In het kader van de doelstelling 'Lichtervelde is een gemeente waar mensen elkaar ontmoeten' kocht het gemeentebestuur eind 2015 een oud café (den Hoepel) in de Torhoutstraat met daarbij twee aangrenzende woningen in de Boomgaardstraat. Zo is er een volledige hoek beschikbaar die plaats kan bieden aan het nieuwe jeugdontmoetingscentrum.

Jeugdhuiswerking van het JOC

Sinds 2022 blaast er een nieuwe frisse wind door het gebouw. De jeugddienst en Huis van het Kind hebben er een vestiging uitgebouwd en wekelijks is er het Chillkot waar jongeren vrij kunnen komen spelen, gamen, iets drinken, huiswerk maken enz.

Nu ook de barruimte ter huur kan aangeboden worden kunnen Lichterveldse jeugdverenigingen, of gewoon jongeren met ambitie en engagement, de toog bemannen van een jeugdhuiswerking met inkomsten om hun eigen werking en projecten verder te financieren.

De jeugdraad zet samen met de jeugdconsulent hun schouders onder een werking van de jeugd en ondersteunt jongeren in alle mogelijkheden die het JOC kan aanbieden. Ze zijn er als vangnet, als ondersteuning en bewaken vooral een mooi, gevarieerd en consequent aanbod waardoor alle jongeren zich thuis kunnen voelen in het JOC De Lichting.

Heb je ambitie om zelf een evenement te organiseren, of wil je een project financieren? Geef ons een seintje! Dan kijken we samen hoe we jou verder kunnen lanceren.

Handige tools

Organiseer je binnenkort iets in het JOC? Hier zijn enkele sites die je wat verder kunnen helpen. Bij de downloads onderaan deze pagina vind je ook de startersbrochure met bakken informatie. 

Downloads

Naar top