Leven en dood van WO I verzetsheldin Gabrielle Petit

Gepubliceerd op woensdag 24 november 2021 11.07 u.
Toen Ron Deblaere eind jaren 70 van de vorige eeuw in Brussel over het Sint-Jansplein liep werd zijn aandacht getrokken tot een standbeeld van een statige vrouw, in brons vereeuwigd, op een stevige onderbouw van natuursteen.

Naderbij gekomen las hij de gebeitelde teksten op het voetstuk en die maakten indruk op hem. Haar naam Gabrielle Petit, leeftijd 23 jaar, spionne in WO I.
Deze figuur is in zijn geheugen blijven hangen en werd veel jaren later terug onder zijn aandacht gebracht door de documentaire op de VRT van Mark De Geest naar aanleiding van de honderdste verjaardag van haar executie op 1 april 2016. Sindsdien heeft hij haar niet meer losgelaten en koesterde hij een zekere adoratie voor deze vrouw.


Gabrielle Petit geboren in Doornik 20 februari 1893, haar oorlogsnaam Mademoiselle Le Grand, stierf in de schaduw, want de terechtstelling van Edith Cavell op 12 oktober 1915 beroerde de halve globe, terwijl Petits dood onopgemerkt voorbij ging.
Haar lichaam verdween in een anoniem graf op de begraafplaats van de Nationale schietbaan aan de rand van Brussel. Tegenwoordig de site waar de Nationale omroepen zich bevinden.
Nadat de wapens zwegen ontdekten tijdgenoten eind 1918 haar verhaal en er ontstond een ware cultus rond haar als de moderne Jeanne D’Arc. Postuum werd Gabrielle Petit verheven tot Nationale heldin.

De tentoonstelling gaat door in het gemeentehuis van Lichtervelde Markplaats 2 en is te bezoeken vanaf 12 november tot en met 10 december tijdens de kantooruren van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u en op de tweede en vierde zaterdag van de maand van 9u tot 12u.