Corona: Nationale vaccinatiecampagne (laatste update: 22 maart 2021)

Gepubliceerd op maandag 22 maart 2021 8.30 u.
Op maandag 28 december 2020 startte de nationale vaccinatiecampagne. De campagne gebeurt in verschillende fases. De proefmomenten zijn ondertussen goed verlopen en vanaf volgende week wordt deze breed uitgerold.

De Vlaamse overheid neemt hierin de leiding en informeert de lokale besturen de voorbije dagen rond de vaccinatiestrategie.

Goedkeuring vaccins

De vaccins zijn goedgekeurd en volop in productie. Er is een verdelingsregeling opgesteld door de federale overheid en gaandeweg komen de vaccins ook onze richting uit. Om geen tijd te verliezen wordt er in verschillende fases gewerkt. De eerste fase werd ondertussen opgestart.

Fase 1A: Woonzorgcentra en zorgpersoneel (start in januari tot vermoedelijk eind februari 2021)

Eerst komen de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra aan de beurt en nadien volgen andere collectieve instellingen en hun vrijwilligers. Vervolgens is het aan de zorgmedewerkers van de ziekenhuizen en de eerstelijnsgezondheidszorg. Daarna volgt de vaccinatie van het niet-medisch personeel van de ziekenhuizen en zorginstellingen. De organisatie van deze vaccinatie verloopt via de zorginstellingen en woonzorgcentra zelf. 

Fase 1B: 65-plussers, risicopatiënten tussen 45 en 65 jaar en essentiële beroepen (vanaf eind maart 2021)

Eerst krijgen alle 65-plussers de kans om zich te laten vaccineren en nadien volgen de risicogroepen tussen de 45 en 65 jaar. Ook mensen met essentiële beroepen kunnen in deze periode gevaccineerd worden. Hoe deze groepen afgebakend zijn, is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Ook wij wachten op duidelijkheid. Het toedienen van de vaccins in fase 1B zal via lokale vaccinatiecentra verlopen. Meer informatie rond het vaccinatiecentrum in de Expo in Roeselare, vind je hier.

Fase 2: Rest van de bevolking (vermoedelijk vanaf juni 2021)

Op het moment dat er voldoende vaccins beschikbaar zijn, start een grote vaccinatiecampagne voor de rest van de bevolking. Eerst zouden de risicopatiënten die niet in fase 1B ingeënt werden aan de beurt, daarna de rest van de volwassen bevolking. Ook deze vaccinaties zouden via de lokale vaccinatiecentra verlopen. 

Periodes

De periodes opgenomen in de titels worden bepaald op informatie die we via de verschillende overheden krijgen en worden regelmatig geactualiseerd. 

Meer informatie over het vaccin

Je laten vaccineren is vrijwillig, maar natuurlijk sterk aangeraden. Het vaccin is gratis. Wil je graag meer lezen over het belang en de werking van het vaccin, dan kan je terecht op www.laatjevaccineren.be 

En wat met de andere coronamaatregelen?

Het is duidelijk dat met de komst van de vaccins vragen worden gesteld over de coronamaatregelen. We kunnen echter niet genoeg herhalen hoe belangrijk het is om deze regels te blijven volgen. Hoe beter we allemaal samen de maatregelen volgen, hoe sneller alles weer 'normaal' zal worden.