Noodoproepen

Inhoud

In elk land van de Europese Unie kunt u het nummer 112 bellen met een vaste of mobiele telefoon. U kunt het gebruiken bij nood aan dringende medische hulpverlening, tussenkomst van de brandweer of politiehulp.

Procedure

In België kunt u dag en nacht gratis het nummer 112 vormen voor brandweer of ambulance. Voor dringende politiehulp kunt u ook 101 bellen. In beide gevallen krijgt u een keuzemenu met de vraag of u een ziekenwagen of de brandweer nodig hebt ofwel de politie.

U kunt deze nummers bereiken:

 • met een vaste telefoon
 • met een smartphone via de app 112 (ook handig voor doven en slechthorenden die met deze app via berichten kunnen communiceren)
 • met een GSM (zelfs zonder actief abonnement of registratie).

Als u met uw GSM naar de noodnummers wilt bellen, is een SIM-kaart wel vereist.

In België komt u na uw oproep terecht bij een operator van het Hulpcentrum 112/100 of Communicatie- en Informatiecentrum (CIC 101) van de provincie waar u zich bevindt.

Als u een noodnummer moet bellen, bevindt u zich meestal in een stressvolle situatie. Toch is het belangrijk dat u precieze en juiste informatie kunt meedelen aan de operator en dat u zijn vragen kunt beantwoorden. Dit wil de operator van u horen:

 • de juiste locatie
 • wat er gebeurd is
 • of er gewonden zijn
 • wie u bent.

Wacht rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor komt u opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan.

Kostprijs

Kost

Een noodoproep is gratis.

Uitzonderingen

In geval van storm of wateroverlast moet u niet naar 112 bellen als er geen potentieel levensgevaar is (bv. stormschade, ondergelopen kelder). Tijdens extreme weersomstandigheden zal het telefoonnummer 1722 geactiveerd worden voor niet-dringende interventies van de brandweer. Op die manier raakt het noodnummer 112 niet snel overbelast en kunnen mensen in levensgevaar sneller geholpen worden.

Andere noodnummers

070 245 245
116 000
102
106
1813
 • Meldpunt geweld, misbruik en kindermishandeling
  www.1712.be
1712
 • DOC STOP (gratis) – centrale dienst om 24u/24 een identiteitskaart of Belgisch paspoort te blokkeren na een diefstal of een verlies.
  www.docstop.be
00800 2123 2123
070 344 344

Op www.noodnummer.be vindt u een bijkomend overzicht van andere nuttige nummers en infolijnen.

Naar top