Oorsprong en naamgeving

Inhoud

Oorsprong gemeentenaam

De naam Lichtervelde duikt voor het eerst op in 1127 in de beschrijving van de moord op Karel de Goede door de kroniekschrijver Galbertus van Brugge. 

Over de betekenis van de gemeentenaam bestaan verschillende hypothesen:

  • Sommigen menen dat de naam komt van "Lifterfelde" van het Oud-Nederlands "lift" (=links); anderen menen dan weer dat het gaat om "Lichte Velden" (= licht van kleur).
  • Verschurens Woordenboek houdt het op "Lichte Grond".
  • Zeker is dat de naam niets te maken heeft met lichtjes die te velde zouden te zien zijn.

In de 13de eeuw zouden Lichterveldse emigranten een aantal "Lichterfeldes" gesticht hebben in het oosten van Duitsland.  Deze streek is gekend als 'De Flämung'.  Een aantal van die Lichterfeldes bestaan nog en de bekendste is ongetwijfeld die nabij Berlijn. 

Geografische geschiedenis

Het noorden van de gemeente bestond oorspronkelijk uit heidegebied, "Het Vrijgeweed" waar in de Romeinse tijd al enige activiteit moet bestaan hebben, aangezien er Romeinse munten gevonden werden in de negentiende eeuw. 

In dit gebied lieten de heren van Lichtervelde vijvers aanleggen met de namen zoals "Ronde Vijver", "Lange Vijver", "Hogelane", ... waar een aantal straatnamen nu nog naar verwijzen. Ook de Damplasstraat moet waarschijnlijk in deze context gesitueerd worden. 

De hoofdactiviteit in dit onvruchtbare gebied was het steken van turf. De wijknaam "De Turfhauwe" herinnert ons nog aan deze bezigheid. 

In de tweede helft van de negentiende eeuw verdwenen deze vijvers en werd het gebied bebost maar deze bossen zijn inmiddels al verdwenen. 

Het zuiden van de gemeente was van oudsher bebost met de "Huwynbossen", in de volksmond beter bekend als "Colpaerts' Bossen". Deze bossen verdwenen nagenoeg volledig vlak na de tweede wereldoorlog.  In de jaren 1990 werden ze opnieuw aangeplant.  

Naar top