Overlijden van een kind

Het uitkijken en verlangen naar je ongeboren baby is een mooi proces. Soms moeten deze krachtige gevoelens helaas plaatsmaken voor verdriet. Ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap hebben wettelijk gezien geen mogelijkheid om hun kindje te laten registreren. Daarom wil onze gemeente de ouders van sterrenkinderen de nodige aandacht geven. 

Overleden (sterren)kinderen

Sterrenkinderen zijn baby’s die overlijden voor, tijdens of net na de geboorte.
Wanneer je als ouder geconfronteerd wordt met het overlijden van een kind voor de geboorte, moet er in sommige gevallen een akte opgesteld worden.

Meer informatie vind je hier.

Sterrenregister

Om de ouders van alle sterrenkindjes een hart onder de riem te steken, besliste gemeente Lichtervelde om te starten met een sterrenregister. Alle sterrenkindjes, ongeacht de duur van de zwangerschap, kunnen symbolisch geregistreerd worden in dit sterrenregister. Deze symbolische aangifte heeft geen juridische gevolgen.

Er zijn geen voorwaarden verbonden aan de registratie in het sterrenregister:

  • Onafhankelijk van zwangerschapsduur
  • Ouders mogen vrij de naam kiezen
  • Zonder beperking in tijd, hoe lang het ook geleden is
  • Ouders moeten geen "bewijs" tonen om hun kindje te kunnen registreren, soms is dit er immers niet bij het verlies tijdens een jonge zwangerschap
  • Er moet een link zijn met de gemeente, ofwel zijn de ouders inwoners ofwel werd het kindje geboren in Lichtervelde
  • Er wordt indien gewenst een symbolische akte bezorgd aan de ouders als bewijs van inschrijving in het sterrenregister
  • Ook voor sterrenkindjes die op dit moment wel kunnen geregistreerd worden (dus na 140 dagen)

Het gaat hier om een symbolische aangifte met als doel ouders erkenning en steun te geven vanuit ons lokaal bestuur. 

Een aangifte in het sterrenregister kan online via ons digitaal loket of op afspraak in het gemeentehuis bij de dienst burgerzaken.

Sterretjesweide

Een sterretjesweide is een stille plek om naartoe te gaan, om afscheid te verwerken en even tot rust te komen. Een plaats waar ouders van overleden kinderen elkaar kunnen ontmoeten en troost kunnen vinden. Op de begraafplaats van Lichtervelde vind je een omzoomde sterretjesweide met centraal een sterretjesboom, waarop  de gemeente op vraag van de ouder(s)  een naamplaatje van het sterrenkindje kan bevestigen. 

Geboortebos

Bij een geboortebos staat een bord met daarop de namen van de kinderen die in een bepaald jaar geboren zijn. Daarom vragen we enkele gegevens van het kindje op. Ouders die wonen in Lichtervelde of waarvan het kind geboren werd in Lichtervelde, kunnen ook voor hun sterrenkindje een boom planten in het geboortebos. Een boom planten voor een sterrenkind en de naam van het kindje op het bord bij het geboortebos zijn tastbare herinneringen.

Je kan je sterrenkind via dit formulier registreren voor de aanplant van een geboortebos.
Vervolgens word je uitgenodigd voor de eerstvolgende aanplanting.

Wereldlichtjesdag

Ieder jaar wordt op de tweede zondag van december, op Wereldlichtjesdag, aandacht gevraagd voor overleden kinderen. Die dag worden om 19.00 uur wereldwijd lichtjes en kaarsjes ontstoken. 

Naar top