Rattenbestrijding

Gepubliceerd op dinsdag 2 februari 2021 11 u.
Met het stijgen van het water komt klein ongedierte uit hun nesten. Er zijn deze week heel wat meldingen geweest van het opduiken van ratten. Iedereen is volgens de wetgeving verplicht om de bruine rat te bestrijden op eigen domein.

Voor ratten die zich ophouden langs de wegen, waterlopen, grachten en andere openbare domeinen kan je beroep doen op de gemeente. Dit kan je melden via mail omgeving@lichtervelde.be of per telefoon 051/729438. Vermeld jouw contactgegevens zodat onze rattenvanger contact kan opnemen voor een plaatsbezoek. We voeren zelf geen bestrijding uit op privégrond.

In 2019 werden, in het kader van de bestrijding van de bruine rat op het openbaar domein, volgende middelen ingezet in grachten en waterlopen: 237 gifbuizen, 66 klemmen en 7 fuiken. Op deze wijze werden 111 dode ratten waargenomen, 95 in de klemmen en 16 in de fuiken, in werkelijkheid zijn het er veel meer. Als gemeente spendeerden we 129,5 mandagen aan rattenbestrijding.

Indien het niet lukt om de ratten zelf te bestrijden, dan kan je dit laten uitvoeren door gespecialiseerde firma’s.

Alvast een goede tip:
Laat geen voedselresten buiten liggen en beperk het voederen van granen en etensresten aan kippen, eenden en vogels tot de hoeveelheid die de dieren in 1 dag aankunnen (best 's morgens)