Najaar 2023

Als de zomervakantie voorbij is en de batterijen opgeladen zijn, kan het najaar beginnen

#lichterveldeleeft

Benieuwd welke activiteiten verder georganiseerd worden in Lichtervelde? Neem dan een kijkje op UiTinVlaanderen. Heb je zelf een activiteit/evenement? Vergeet het dan niet te registreren op UiTinVlaanderen. De geregistreerde activiteiten komen in ons infoblad. 

Week van de duurzame gemeente

Alle info hieromtrent vind je op deze pagina

Breng je sportclub naar school

Op woensdag 27 september roept Sport Vlaanderen en MOEV leerlingen van het basis- en secundair onderwijs op om zoveel mogelijk in de outfit van hun sportclub naar school te gaan.

Leesjury

De Leesjury start vrijdag 29 september om 18u in de bibliotheek. De Leesjury houdt in dat kinderen volgens leeftijdsklasse boeken lezen en die dan in groep bespreken. Op het einde van het seizoen (april) krijgen deze boeken een quotering. Als afsluiter is er een klein slotfeest en krijgen de deelnemers een boek cadeau. Inschrijven kan je aan de balie van de bib, zolang de groepen niet volzet zijn.

Week van de geestelijke gezondheidszorg

Van 1 tot 10 oktober
Op maandag 9 oktober om 19.30 uur organiseert Huis van het Kind een workshop rond emoties in het JOC (Boomgaardstraat). Meer info via de facebookpagina Huis van het Kind. 

5 oktober: soep met babbeltjes van 10 tot 12 uur op het binnenplein van LDC De Ploeg - WZC 't Hof. 

7 oktober: workshop "Van stress naar veerkracht". 

Sportbuzze (tieners)

4 oktober, van 17.30 tot 18.30 uur Arrow Attack in OC De Schouw. Inschrijven kan via deze link

Verwendag bibliotheek

Zaterdag 7 oktober van 9.30 tot 12 uur.

Naar jaarlijkse gewoonte wordt op de eerste zaterdag van oktober een verwendag georganiseerd in de bib. Aangezien het concept tot nu toe succesvol was, wordt er weinig aan veranderd. Iedereen krijgt een verwenkoffie aangeboden met gebak (of een fruitsap) en vanaf 11.00 u. zijn er bubbels. Door te gooien op het dartsbord kan je een boekenpakket winnen. In de leeszaal wordt een boekenverkoop georganiseerd met alles aan 1 euro. Voor iedereen die zich nieuw inschrijft in de bib is een cadeau voorzien: een gloednieuwe draagtas van de regio Midwest.

Week van de kinderbegeleider

In de week van 9 tot 15 oktober vieren we de week van de kinderbegeleider. Een uitgelezen moment om alle medewerkers in de kinderopvang in de bloemetjes te zetten! #weekvandekinderopvang


Cupcake-actie

Jaarlijks organiseert de stichting Stop Alzheimer een cupcake-actie (Bake with love). Ook vanuit dementievriendelijk Lichtervelde zetten wij hier mee onze schouders onder en organiseren we een aantal acties. In het lokaal dienstencentrum De Ploeg kan je op 18 oktober deelnemen aan de tearoomnamiddag met koffie en zelfgebakken cupcakes.
De opbrengst wordt rechtstreeks doorgestort aan de Stichting Stop Alzheimer.
Info: Annick Van Iseghem van het woonzorgcentrum, 051 72 24 10 of Els Denolf van het lokaal dienstencentrum, 051 70 84 70.

Dag van de jeugdbeweging

Op 20 oktober wordt er extra aandacht besteed aan de jeugdbeweging. Ook in Lichtervelde zorgt Jeugd en Huis van het Kind dat deze dag niet zomaar voorbij gaat. 

Tentoonstelling De Geknipte Kat

De Geknipte Kat’ is een ludieke tentoonstelling die van 31 oktober tot 20 november (tijdens de openingsuren van het gemeentehuis) loopt in het gemeentehuis.


De tentoonstelling vertelt ons meer over het zwerfkattenprobleem, hoe de gemeente dit aanpakt en wat jij kan doen om hieraan mee te helpen.


Toegang is gratis.
Volgende thema’s komen aan bod:
• Zwerfkatten. Waar komen ze vandaan?
• Het leven van een zwerfkat is geen pretje.
• De verplichte sterilisatie/castratie.
• De verplichte registratie.
• Wat betekent het gemeentelijk zwerfkattenbeleid?
• Waar moet ik aan denken als ik een kat in huis wil nemen?
• Hoe kan ik nog beter voor mijn kat zorgen?


Lize Feryn en Aster Nzeyimana, grote kattenvrienden en kenners, duiken op in de tentoonstelling.
www.huisdierinfo.be/de-geknipte-kat

Reveil

1 november:

Al enkele jaren organiseert bijna 1 op de 2 Vlaamse gemeenten op 1 november samen met Reveil een troostconcert. Dit jaar neemt de gemeente Lichtervelde deel aan dit troostmoment. Op een ingetogen manier met tekst en muziek herdenken we de overledenen.

Reveil gaat door op woensdag 1 november om 17 uur in de ceremonieruimte van de gemeentelijke begraafplaats. De toegang is gratis, iedereen is welkom.

Herdenking 11 november

Met de 11-novemberviering drukken wij onze eerbied en respect uit voor onze oorlogsslachtoffers.
Beleef samen met ons deze intieme voormiddag.
Om 10u vindt de kerkdienst plaats met aangepaste teksten, gevolgd door een hulde aan het vredesmonument en aan het grafmonument op het kerkhof.

Kinderkunstendag (kinderen van 4 tot 8 jaar)

19 november tussen 14 en 15.30 uur in Cultuurhuis De Keizer. Cultuurhuis De Keizer en de bibliotheek slaan de handen in elkaar voor een workshop met jeugdillustratrice Marjolein Pottie. Marjolein is afkomstig van Lichtervelde.


Voorleesmoment Sinterklaas

Rond Sinterklaas zijn er weer voorleesmomenten, in combinatie met de voorleesweek. Dit jaar vindt het moment plaats op vrijdag 24 november om 18 uur in de bibliotheek.
Op de kerstmarkt voorzien we opnieuw een gezellig huisje van de kerstman waarin voorgelezen wordt. Deze voorleesmomenten worden georganiseerd in samenwerking met Huis van het Kind.

Zwem-verwen-dagen

1 tot en met 30 november 2023