Via Brugensis

Via Brugensis, een pelgrimsroute in Vlaanderen

Via Brugensis, een pelgrimsroute in Vlaanderen die loopt van Sluis naar Arras en die aansluit op de Franse wegen naar Santiago de Compostela. Lichtervelde met zijn Sint-Jacobskerk is een vaste stopplaats op deze via.

De naam ‘Brugensis’ verwijst naar Brugge vermits deze route via Brugge loopt en de ganse Brugse binnenstad doorkruist.

Dat Vlaanderen in de geschiedenis van het pelgrimeren een belangrijke plaats heeft ingenomen, is nogal vanzelfsprekend. De regio was immers - zowel vroeger als nu - een doorgangsgebied voor goederen en personen. Een belangrijke as liep van Brugge naar Atrecht (Arras). 

De Via Brugensis start op de markt van Sluis, ooit een kleine handels- en vissershaven aan de monding van het Zwin. Vandaag volgt de pelgrimsweg niet meer exact de historische route, maar is aangepast om het voor de pelgrim veiliger en aangenamer te maken. Zo brengt hij je langs cultuurhistorische bezienswaardigheden of interessante natuurgebieden.

De Via Brugensis langs Lichtervelde

De Via Brugensis sluit in Sluis aan op de Jacobsweg Die Haghe. Eenmaal je in Brugge aangekomen bent, wijzen sint-jakobsschelpen in het wegdek de richting. De Via loopt dan verder door de bossen, voorbij de Sint-Andriesabdij in Zevenkerken - waar het heerlijk toeven is in de tuin van de cafetaria - om via Torhout de Sint-Jakobskerk van Lichtervelde en Gits aan te doen. Via Roeselare en een verkeersluw pad door Ledegem bereikt de pelgrim Menen. Hier kun je kiezen om de doorsteek te maken naar de Via Scaldea en zo richting Reims en Vézelay te stappen of de grens, de Leie, dwars over te steken en de Via Brugensis verder te volgen rond Lille naar Lens. Na 199 km komt Arras (Atrecht) in zicht en leiden er routes naar Amiens en Chartres, waar de Via Turonensis je verder naar Compostella brengt.

Zelf op pad gaan?

De verschillende Via’s staan niet alleen ter beschikking van pelgrims naar Compostela. Ook voor Vlaamse pelgrims zijn ze het ontdekken waard, eventueel voor een dagtocht of meerdaagse tocht. Op de website vind je logies terug (ook in Lichtervelde), waar je 's nachts kan overnachten. 

Bij de dienst Toerisme kan je de gids Via Brugensis kopen voor 15 euro. 

Graag meer info?

Compostelagenootschap

Naar top