Waarom stappen?

Gepubliceerd op maandag 26 april 2021 15.02 u.
Een 10.000-stappen-clash? Waarom zou ik me daar aan wagen?

Het zijn lastige tijden: we blijven in ons kot, evenementen zijn afgelast, ons sociaal leven staat op een laag pitje… . Maar een wandeling maken kan gelukkig wel nog. En maar goed ook. Stappen is goed voor je gezondheid. Want je hoeft niet intensief te gaan sporten om je gezondheid te verbeteren. Streef elke dag naar 10.000 stappen en blijf fit en gezond. Elke dag bewegen geeft je energie, boost jouw mentaal welzijn, is goed voor je spieren en gewrichten en vermindert de kans op overgewicht, diabetes en verschillende kankers. Precies wat we kunnen gebruiken in deze bizarre tijden. 
 
Bovendien kost stappen ons niets en kan je het overal: thuis, op het werk, tijdens je verplaatsingen en in je vrije tijd. Neem de trap in plaats van de lift, parkeer je auto iets verder, ga lunchwandelen, tuinier … Elke stap telt!

Hoeveel moet ik bewegen?

Wandelen is de makkelijkste en goedkoopste manier van bewegen. En dat het goed voor ons is, weten ze tot in Japan. De Japanse onderzoeker Dr. Hatano toonde aan dat 10.000 stappen gespreid over een hele dag de gezondheid fundamenteel verbetert. Je kan dus toch voldoende bewegen, ook al ben je nog niet klaar om te sporten. 

Hoeveel stappen moet je dan zetten voor een gunstig effect op je gezondheid? 10.000 stappen per dag is ideaal voor volwassenen, 8.000 voor 65-plussers. Maar staar je vooral niet blind op een cijfer: elke stap telt! Ook kleine vorderingen maken een verschil.

Zijn 10.000 stappen niet meteen haalbaar voor jou? Ga dan met mondjesmaat meer bewegen. Want: élke stap die je zet, is er eentje in de goede richting. Elk beetje beweging is beter dan niks. Het zijn kleine stappen voor jou, maar grote voor je gezondheid! Voor wie meer wil bewegen maar niet weet hoe, is ‘Bewegen Op Verwijzing’ de ideale ondersteuning. Een Bewegen Op Verwijzing-coach stimuleert mensen om meer te bewegen met een persoonlijk beweegplan en consultaties. 

 
Wat zegt de bewegingsdriehoek?

De bewegingsdriehoek (foto op deze pagina) toont je in een oogopslag hoeveel je best beweegt en hoe lang je maximaal stilzit op een dag. En het zal je niet verrassen: de bewegingsdriehoek ondersteunt de 10.000-stappen-filosofie volledig: 

‘Elke stap telt.’ Dat is dé basis van de bewegingsdriehoek. Beweeg je nog te weinig? Ga dan stilletjes aan meer bewegen. Neem de trap in plaats van de lift of roltrap, maak een ommetje naar de bakker … Elk beetje beweging is beter dan niets. Elke stap vooruit richting de gezondheidsaanbevelingen, is een overwinning.
Probeer het grootste deel van de dag te bewegen aan lichte intensiteit, zoals rustig stappen, huishoudelijke taken doen … 
Ook activiteiten van matige intensiteit (bv. tuinieren, naar het werk fietsen, goed doorwandelen …) en hoge intensiteit (bv. sporten …) zijn belangrijk binnen een actieve en gezonde leefstijl.
Draag je stappenteller zoveel mogelijk tijdens deze activiteiten, zo hou je het overzicht. Zijn er activiteiten waarbij je je stappenteller niet kan gebruiken, zoals fietsen of zwemmen? Weet dan: 10 minuten beweging aan minstens matige intensiteit = 1.500 stappen.

Waarom is bewegen gezond?

Bewegen is goed voor lichaam én geest. Het biedt zoveel voordelen dat het moeilijk wordt om ze allemaal op te sommen of bij te houden. Iedereen voelt zich beter bij voldoende beweging. Of je nu man of vrouw, jongvolwassene of 65-plusser, arbeider of bediende bent. Bekijk de vele voordelen van beweging in deze infographics.

Voor wie is 10.000 stappen?

Geldt ’10.000 stappen’ voor iedereen? Nee!

Ouderen boven de 65 jaar streven best naar 8.000 stappen per dag. Maar het blijft heel persoonlijk: elke oudere kent zichzelf het best en weet wat zijn of haar mogelijkheden zijn. Langzaam opbouwen is hierbij cruciaal.

Kinderen en jongeren onder de 18 jaar bewegen best minstens 60 minuten per dag matig intensief tot intensief, en dat alle dagen van de week. 10.000 stappen is voor hen dus onvoldoende. Bij deze doelgroep blijven spel- en sportbeleving, en plezier centraal staan!

Wie op zijn gewicht let, doet er goed aan om dagelijks voldoende te bewegen in plaats van sporadisch zwaar te gaan sporten of fitnessen! Om gewichtstoename te vermijden raden wetenschappers ± 14.000 stappen per dag aan in combinatie met een gezonde, gevarieerde voeding.

Mensen met medische aandoeningen of problemen raadplegen best eerst hun arts voor bewegingsadvies.