Wetgeving rond vzw’s

Op 1 mei 2019 trad het hernieuwde vennootschaps- en verenigingsrecht of de nieuwe wetgeving rond vzw’s, in werking. 

Het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen werd in de Kamer goedgekeurd op 28 februari 2019. Naast het nieuwe insolventierecht en het nieuwe ondernemingsrecht, werd nu ook het nieuwe vennootschaps- en verenigingsrecht goedgekeurd. Dit drieluik bevat regelgeving die ook van toepassing is op vzw’s. De hervorming van het vennootschaps- en verenigingsrecht is hiermee een feit.
De oude vzw-wetgeving van 1921 vervalt. Het verenigingsrecht wordt nu ingeschoven in één wetboek. Dit nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen werd een lijvig werkstuk en bevat maar liefst 18 boeken. Daarnaast moeten ook nog een aantal Koninklijke Besluiten worden opgesteld en goedgekeurd om de wet volledig uitvoerbaar te maken. Het gros van de regelgeving handelt over vennootschappen maar ook vzw’s krijgen een aantal nieuwe spelregels.

Wat met een bestaande vzw?

Bestaande vzw's moeten zich vanaf 1 januari 2020 aan een aantal dwingende bepalingen houden, maar ze hebben wel nog tijd tot 1 januari 2024 om hun statuten helemaal in orde te brengen. Wil je daar iets sneller in gaan, dan mag dat natuurlijk.
 

Van plan een vzw op te richten?

Voor nieuwe vzw's is de wet al van toepassing vanaf 1 mei 2019. Ben je dus van plan een vzw op te richten? Zorg dan dat de statuten rekening houden met die nieuwe vzw-wet.
 

Meer info?

Alle uitgebreide info kan je terugvinden in de documenten bij dit artikel. 

Downloads

Naar top