Wingg - groepstrajecten voor kinderen en jongeren

De gemeente Lichtervelde zet meer en meer in op jongeren en hun welbevinden. Vanaf september 2022 organiseren we i.s.m. WINGG (West-Vlaams Integrerend Netwerk Geestelijke Gezondheid) en Huis van het Kind groepstrajecten voor kinderen en jongeren. Zo maken we eerstelijnszorg op een laagdrempelige manier toegankelijk voor iedereen.

Er wordt anno 2022 veel van kinderen en jongeren gevraagd op school en daarbuiten. Ze kunnen hiervoor wel een duwtje in de rug gebruiken, want vaak gaat het niet vanzelf! Denk maar aan taken plannen, leren-leren, zich organiseren … Het is ook belangrijk hoe ze zich daarbij voelen. Zijn ze voldoende gemotiveerd, voelen ze zich wel zeker genoeg of raken ze snel in paniek?

Het komende schooljaar bieden we verschillende trajecten aan om kinderen en jongeren hierbij te ondersteunen.

Mijn gevoel de baas

Minder fijne gevoelens zoals angst, verdriet, teleurstelling en kwaadheid horen bij het leven en vormen op zich geen probleem voor het emotioneel welbevinden van een kind of jongere. Pas wanneer die negatieve gevoelens te lang, te vaak of te intens worden ervaren, kunnen ze leiden tot klachten. Denk maar aan piekeren, hoofdpijn, prikkelbaar zijn en slaapproblemen. Het is dan ook van belang dat kinderen en jongeren goed omgaan met minder leuke gevoelens. Zo kunnen ze zich goed voelen in hun dagelijkse leefwereld en vergroten ze hun weerbaarheid. We leren de kinderen en jongeren hoe ze hun lichaam rustig kunnen maken, wat de functies zijn van de verschillende gevoelens, hoe ze een gevoel kunnen aanvaarden en volhouden, vanwaar een gevoel vandaan komt en welke manieren er zijn om met een gevoel te kunnen omgaan.

Eerste Hulp Bij Leren

EHBL zet in op ‘Ik leer leren’ en ‘Wel in je vel’ voor kinderen uit het lager onderwijs.
Het is een mooie voorbereiding om te leren omgaan met alle facetten van het leren nu en in de toekomst. Onderdelen die aan bod komen zijn concentratieproblemen, faalangst, motivatie, plannen & organiseren van huiswerk en talenten om het leren te vergemakkelijken. We ontdekken hoe het kind leert en hoe we dit efficiënter kunnen maken.

Eerste Hulp Bij Studeren

EHBS is een goede investering in jouw studie en ontwikkeling voor scholieren uit het middelbaar en studenten hogeschool en universiteit.
Je leert hoe je brein werkt, verkent verschillende studeerstrategieën, leert een planning realistisch opstellen, … We kijken ook naar hoe gemotiveerd je bent, hoe je jouw talenten kan inzetten en hoe je jouw stress onder controle kan krijgen.

WAT? Elke reeks bestaat uit 7 sessies van anderhalf uur en 2 oudersessies.

WAAR & WANNEER? De sessies gaan door in het JOC op woensdag van 16.30u tot 18u.

Reeks 1 11/1, 18/1, 25/1, 1/02, 8/2, 15/2 en 1/3
Reeks 2 8/3, 15/3, 22/3, 29/3, 19/4, 26/4 en 3/5
Reeks 3 10/5, 17/5, 24/5, 31/5, 7/6, 14/6 en 21/6

Voor wie?

VOOR WIE?
Voor alle kinderen en jongeren in Lichtervelde en daarbuiten.
Lagereschoolkinderen splitsen we op in twee groepen: 1ste tot 4de leerjaar en 5de – 6de leerjaar.
De scholieren/studenten splitsen we op in drie groepen: 1ste -2de – 3de middelbaar, 4de – 5de -6de middelbaar en hogeschool-unief.

DOOR WIE? Charlotte Cool, klinisch psycholoog; Karen Ryckewaert, kindercoach en Emmelie Mortier, logopedist, leerkracht en studiecoach.

Procedure

INSCHRIJVEN? Via de link hieronder (e-loket) kan je je inschrijven.

Wil je graag meer info? Neem dan contact op met Charlotte per telefoon 0468/052948 of per e-mail charlotte@praktijk-orion.be.

Bedrag

Een reeks kost € 31 voor 7 sessies en 2 oudermomenten, dankzij de steun van het eerstelijnspsychologisch zorgtraject.